Många har fel i sin Ads.txt och som bör åtgärdas omgående

I en kartläggning bland 5.000 webbplatser har användningen av Ads.txt ökat från 8,5 procent i september förra året till hela 51 procent i februari, i år. Om ni fortfarande inte använder Ads.txt för er programmatiska annonsering så är ni snart ensamma. Men det har smugit sig in fel i implementeringen.

Om det smyger sig in fel i Ads.txt så är det allvarligt efter den styr vilka annonser som får synas i det programmatiska lagret. Om det finns fel så kan annonser som inte får synas dyka upp och leda till pinsamheter och mer.

Bolaget FirstImpressions har studerat 30.000 publicister och upptäckt att 16 procent har felaktiga Ads.txt. Även valideringstjänsten AdAuth har scannat över 300.000 publicister och upptäckt att 10 procent har fel i sin konfigurering.

Syntaxfel är det mest vacnliga. I specifikationen för Ads.txt finns det en guide som visar hur och vad som ska implementeras. Syntaxfel kan dyka upp om det till exempel saknas mellanslag mellan variablerna, glömmer kommatecken eller lägger in informationen i fel ordning.

“The data is unparseable because it fails to adhere to the basic syntax of the spec. So DSPs will ignore such records, which would result in not bidding on the corresponding bid requests,” förklarar en DSP som heter Centro.

Det visar sig också att publicister stavar fel och listar domäner som inte finns. Här finns det en gratis och öppen katalog för Ads.txt som man kan använda för att kolla att man har rätt stavning och rätt domän.

En viktig grej att komma ihåg, enligt Centro, är att fel i Ads.txt inte dömer hela filen som fel, utan bara ignorerar de delar som är fel. Så du kan tro att du gör rätt men i själv verket innehåller din fil fel.

Här kan du läsa allt om Ads.txt.

Här kan du kolla om du har fel i filen.