”Mamma, tyst. Pappa pratar”

Känner ni igen det där? Barn säger många bra saker, saker som vi behöver höra ibland. När min dotter Ebba på 3, 5 år sade detta till mig blev jag först lite paff. Men sen insåg jag att hon har rätt. Om alla skulle prata samtidigt skulle bruset bli så högt att ingen hör något överhuvudtaget. Det är viktigt att lyssna men vi är inte alltid så bra på det.

Så från detta citat började jag fundera på hur vi lyssnar i digitala sammanhang. Är det någonstans vi är ganska dåliga på att lyssna så är det i sociala medier. Varför? Jo, för att bruset är extremt uppskruvat och det är svårt att filtrera, fokusera och verkligen lyssna in specifika budskap. Alla slåss ju om att höras och synas. Jag kan egentligen bara se till mig själv, för att kunna lyssna har jag filtrerat mitt Facebookflöde väldigt hårt. Från att se vad alla vänner gör (eller ja, utifrån Facebooks egna filtrering) har jag nu valt att knappt se något annat än vissa sidors uppdateringar, några gruppers inlägg och inlägg från familj och närmaste vänner. Jag orkar helt enkelt inte lyssna in mer. Vad blir kontentan? Jag orkar interagera, fokusera och uppskatta de inläggen jag ser istället för att mekaniskt scrolla igenom hundratals ganska ointressanta inlägg.

Men framför allt orkar jag lyssna in budskap och händelser och slipper missa att någon gift sig, tagit examen eller lyft en fin ideell organisation eller arbete. Jag slipper se fluffiga och gulliga citat, kramande nallar, matbilder och skryt om senaste gymbesöket. Baaam säger det i flödet – ”Här har du Sandra. Det viktigaste och bästa idag. Lyssna in och njut så skruvar vi ner bruset till existensminimum bara för dig.”

Så istället för ”Mamma, tyst. Pappa pratar” kan det istället bli ”Tysta allihop. Några viktiga pratar”.

Från att ha en hjärna som knappt fungerar för att det är på tok för mycket att ta in, har den nu helt plötsligt börjat kunna se fram emot att få ta itu med dagens flöde. Helt plötsligt är allt under kontroll. Baaam! Tack Ebba, du fick mig att tänka efter.