I måndags blev de Europas första 5-stjärniga flygbolag, och i tisdags höll de en pressträff för att berätta om sina strategier för digital transformation. Lufthansa är onekligen ett flygbolag som just nu har rejält med luft under vingarna.
Sedan 25 år bjuder Lufthansa in till en årlig pressträff för att berätta om de senaste utvecklingarna samt kommande planer. I år var inget undantag, men ändå var det annorlunda. Dagen innan fick de den prestigefyllda utmärkelsen ”5-Star Skytrax”, och samtidigt satsar de under de kommande två åren över en halv miljard euro på att utveckla sin digitala affär.
På plats för att berätta om satsningarna var ingen mindre än Dr. Christian Langer, chef för Lufthansa Groups digitala strategi och innovationsavdelning. På plats var så klart även Gabriel Leupold, chef för Lufthansa i Norden och Baltikum.
Att driva ett flygbolag är i mångt och mycket en väldigt analog verksamhet, men så är även taxibranschen och hotellbranschen. Ändå har båda dessa branscher sett sig bli omskakade av Uber och AirBnb. Vem som kommer att skaka om flygbranschen är ännu oklart, men Langer är övertygad om att det största hotet inte kommer från väst, utan från öst. I Kina finns redan bolaget Fliggy, ett dotterbolag till Alibaba, som under en enskild dag flyger ca 80 varv runt jorden och omsätter 278 miljoner euro, nästan fyra gånger så mycket som Lufthansa.
Utöver Fliggy, som redan är på väg att göra sitt intåg på den Europeiska marknaden, finns det över 2.500 startups inom reseteknikbranschen. Den stora utmaningen är därför inte att göra sin befintliga verksamhet digital, utan att själva försöka komma på nya sätt att bedriva sin verksamhet innan någon annan gör det. Det innebär allt från hur kunder bokar och checkar in, till hur flygplansflottan hanteras och reparationer planeras och genomförs.
Enlig Langer har de redan gjort en hel del förändringar, och bland annat gjorde ett nytt sätt att spåra flygplanens reparationsbehov genom sensorer och realtidsdata att såväl planeringshorisonten som kostnaderna kunde minskas avsevärt. De jobbar även på att göra organisationen plattformsbaserad istället för pipeline-baserad, vilket skulle innebära större flexibilitet och bättre organisatoriskt flöde.
Den största risken är enligt Langer att flygbolagen blir reducerade till en transportenhet, medan andra aktörer har kontakten med kunderna. De lägger därför mycket krut på att lyssna in kundernas behov och önskemål, samt att kunna förutse behov utifrån såväl aggregerad bokningsdata som individuella önskemål. De tror dock att vi kommer att få se flera sammanslagningar av flygbolag inom kort, eftersom den stora digitala förändring som krävs inte kommer vara möjlig för många av de mindre aktörerna, som då lär låta sig bli uppköpta istället.
För att inte begränsas av att idéer måste upp i styrelserummet har de avsatt pengar i en intern utvecklingsfond, där personer inom bolaget enkelt kan äska om pengar för att driva olika typer av utvecklingsprojekt. Ett sådant projekt som nyligen lanserats och som redan visar mycket positiva resultat är sajten ”airlinecheckins.com” där du som passagerare kan fylla i dina preferenser för var på ett plan du vill sitta. Därefter fyller du i uppgifterna om din flight, så checkar systemet automatiskt in dig på den bästa tillgängliga platsen baserat på dina preferenser så fort incheckningen öppnar. Systemet fungerar dessutom på alla flighter över hela världen, oavsett flygbolag, så det är inte exklusivt för Lufthansa.
Hur framtiden kommer att te sig är dock ännu ovisst. Sannolikt kommer inte resandet med flyg att minska, men mer fokus kommer att läggas på ökad miljöhänsyn. Vi lär dessutom snart få se förarlösa plan, främst inom rena flygtransporter, men sannolikt även för personflygningar. Egentligen är det enklare att skapa förarlösa plan än förarlösa bilar, men trots ökad säkerhet när en dator hanterar flygningen är varken lagstiftning eller samhället riktigt redo för det i nuläget. Men diskussioner har initieras, och frågan är om du skulle vara beredd att flyga i ett plan helt utan en mänsklig pilot.