Skaffa en lösenordshanterare för att spara lösenord och vara trygg på nätet. En lösenordshanterare skyddar dina uppgifter med end-to-end kryptering och låter bara dig se dina hemliga lösenord. Känn dig säker på nätet med en bra lösenordshanterare.
Vad är en lösenordshanterare?
En lösenordshanterare är en säker tjänst för att spara och hantera lösenord. På den kan du spara alla dina lösenord till alla tjänster som du använder. En lösenordshanterare är väldigt säker och det är bara möjligt att ta del av alla lösenord som du har sparat om du använder en huvudnyckel för att dekryptera (låsa upp) tjänsten. Du behöver därför aldrig igen komma ihåg dina lösenord i huvudet, utan det enda som behövs är huvudnyckeln/huvudlösenordet för att komma in på lösenordshanteraren. Du väljer själv vilket huvudlösenord du vill ha när du skaffar tjänsten.
Lösenordshanteraren är krypterad med end-to-end kryptering, vilket innebär att även om en hackare skulle ta sig in på tjänstens servrar så kommer hackaren inte åt dina uppgifter. Det är bara din huvudnyckel som kan dekryptera din information och utan den ser hackaren bara random bokstäver och symboler.
En lösenordshanterare kan kort beskrivas som ett valv där alla dina lösenord och all din information (som du vill spara där) ligger. Den är omöjlig att ta del av såvida du inte har tillgång till huvudnyckeln (nyckeln till valvet) som dekrypterar informationen och gör den läsbar. Det lösenordet är det enda lösenordet du måste kunna och utan den kommer du inte åt alla dina andra lösenord.
Du får inte heller glömma bort det lösenordet då många lösenordshanterare inte erbjuder möjligheten att återställa ditt lösenord. Glömmer du bort huvudlösenordet förlorar du därför tillgången till alla dina sparade lösenord. Några få lösenordshanterare erbjuder möjlighet att återställa lösenordet genom att tidigare ha skrivit i en “nödkontakt”. Detta gäller inte för alla lösenordshanterare dock och det säkraste sättet att aldrig förlora åtkomst till sina lösenord är helt enkelt att aldrig glömma bort ditt huvudlösenord! Skriv ner det och spara på en bra och säker plats om du tror det finns risk för att du glömmer lösenordet.
Olika typer av lösenordshanterare
Det finns främst två typer av lösenordshanterare. De som har en molnbaserad lagring och de som har en desktop-baserad lagring.
Molnbaserad lösenordshanterare
Med en molnbaserad lagring så sparas dina lösenord på ett nätverk från företaget bakom lösenordshanteraren. Det innebär att du kan ta del av dina lösenord oavsett vilken enhet du använder och vart du befinner dig.
Många företag erbjuder möjligheten att skaffa lösenordshanteraren som app till telefonenen och det gör det ännu enklare att ta del av dina lösenord oavsett vart du befinner dig. Vissa tjänster erbjuder även möjligheten att synka informationen mellan dina olika enheter vilket innebär att om du byter lösenord på din telefon så ändras även lösenordet hos lösenordshanteraren och i sin tur även på din dator, eller vilket enhet du nu använder.
Problemet med en molnbaserad lösenordshanterare är att du behöver ha internetanslutning för att nå dina lösenord hos de flesta tjänsterna. Vissa företag erbjuder dock möjligheten att se dina lösenord trots att du är offline. Då är lösenorden dock inte synkade med dina andra enheter via WI-FI och kan därför vara felaktiga, men oftast brukar inte det vara något problem. Det andra problemet är att företaget som har lösenordshanteraren är ansvarig för säkerheten och att det inte sker några dataintrång eftersom att dina uppgifter ligger på deras server. Det innebär tyvärr att obehöriga kan komma åt din information utan att du gjort något, men även om hackare skulle komma åt deras nätverk och servrar så borde du inte påverkas då din information är krypterad och hackaren inte kan tolka den. Men att det har skett ett säkerhetsintrång hos företaget vars lösenordshanterare du använder är naturligtvis inte bra. Förutom att du förlorar förtroende för dem så kan din information och dina lösenord vara otillgängliga medan attacken pågår. Vill det sig illa kan informationen som du har sparat på lösenordshanteraren gå förlorad.
Desktop-baserad lösenordshanterare
Det andra alternativet är att välja en desktop-baserad lösenordshanterare. Det innebär att alla dina lösenord bara lagras på en enda enhet och du kan inte använda flera enheter för att komma åt samma lösenord. Lösenorden är alltså bundna till den enhet som du använder och kan inte användas parallellt. Om enheten du skulle använda blir hackad, går sönder eller blir stulen förlorar du därför alla dina lösenord.
Detta är ett bra system för dig som inte vill att din information ska lagras på en molnbaserad server där det finns risk att information går förlorad vid en hackerattack. Det kan också vara mer säkert än en molnbaserad lösenordshanterare eftersom att då finns all information bara på en enhet och om exempelvis mobiltelefonen blir hackad kommer inte information att att äventyras. Då måste dock enheten som lösenorden finns på vara väldigt säker mot hackerangrepp. En enda enhet kan både göra det säkrare då ingen annan enhet kan påverka säkerheten, men samtidigt göra det osäkrare då lösenorden bara finns på en enhet.
Det är dock möjligt att ha lösenordshanterare på olika enheter som har hand om olika lösenord. Du kanske vill ha en lösenordshanterare som bara tar hand om jobbrelaterade saker på en enhet, och en lösenordshanterare med personliga lösenord på en annan enhet. På så sätt kan du använda en lösenordshanterare på exempelvis en mobiltelefon också, även om du inte kan se samma lösenord som du har på dina andra enheter där.
Det är viktigt att du väljer den bästa lösenordshanteraren för dig, då allas behov och önskemål ser olika ut. Om du föredrar att ha alla lösenord på bara en enhet så är en desktop-baserad lösenordshanterare bättre, men om du vill kunna ta del av dina lösenord från flera enheter så en molnbaserad lösenordshanterare smidigare.
Spara lösenord på iPhone och Android
Alla lösenordshanterare ser olika ut, men vissa erbjuder möjligheten att synka lösenorden mellan olika enheter, exempelvis mellan dator och surfplatta eller dator och telefon. Om lösenordshanteraren erbjuder möjlighet att synka lösenorden så kan du ta upp dina lösenord oavsett vilken enhet du använder. Det innebär också att du kan spara nya lösenord på en enhet, som sedan dyker upp på resterande enheter också. Eller att byta lösenordet till exempelvis Netflix på din iphone eller android och sedan få upp samma lösenord på din dator eller surfplatta också.
Hitta lösenord i datorn, hur då?
Utformningen på lösenordshanteraren kan se väldigt olika ut från produkt till produkt, vissa lösenordshanterare har enbart en webbadress som du besöker, medan andra kräver att du laddar ner deras applikation för att det ska fungera. När du sedan befinner dig i din lösenordshanterare (oavsett vart den är, på nätet eller i appen) så använder du din huvudkod för att komma åt tjänsten och se dina lösenord.
Det är här som tjänsterna erbjuder olika funktioner. Vissa tjänster erbjuder bara en “kopiera” knapp, vilket innebär att du måste manuellt kopiera ditt lösenord och klistra in det där du ska logga in för att det ska fungera. Vissa tjänster erbjuder dock möjligheten att automatiskt fylla i lösenordet och användarnamnet när du loggar in på en sida som lösenordshanteraren känner igen. Att du själv slipper skriva i lösenordet kan göra väldigt mycket för säkerheten då hackare kan ha placerat program på datorn som läser av vilka tangenter du trycker på när du skriver in ditt lösenord. På så sätt får hackare inte tillgång till dina lösenord om du aldrig manuellt fyller i lösenordet.
De lösenordshanterare som erbjuder automatisk ifyllnad av lösenordet erbjuder bara det för webbtjänster som du har sparat lösenordet för. Det innebär att om en hackare försöker lura dig att logga in på en falsk webbadress för att komma åt dina uppgifter (ex. genom att byta ut ett litet l mot ett stort I i en webbadress så att det inte märks att det är en fejkad webbadress) så kommer lösenordshanteraren inte att fylla i dina uppgifter och samtidigt meddela dig om att du inte har ett lösenord sparat för den webbplatsen. En lösenordshanterare är därför också ett sätt att undvika att logga in på fejkade webbplatser som du kanske inte hade upptäckt själv annars. Det finns alltså väldigt smidiga sätt att båda logga in, hitta dina lösenord på nätet och vara skyddad på nätet.
Funktioner som lösenordshanterare vanligtvis erbjuder
Förutom att lösenordshanteraren gör alla dem saker som är nämnt ovan, som att skydda dig på nätet, synka dina uppgifter med flera enheter och inte minst sparar dina lösenord på ett säkert ställe, så har många lösenordshanterare många fler funktioner än så. Beroende på hur mycket du är villig att betala för en bra och funktionell lösenordshanterare så kan du få tag på en lösenordshanterare som kan byta dina lösenord åt dig, slumpgenerera nya lösenord (genom att slumpgenerera lösenord som är åtminstone är tio tecken långa så garanterar du att du alltid får säkra lösenord), låta dig spara viktiga dokument och papper och till och med skanna darknet för att se till att dina hemliga lösenord inte har läckts.
En “professionell” lösenordshanterare, som har utvecklats för att vara så smidig och säker som möjligt att alltså att föredra framför en lite “enklare” lösenordssparare som exempelvis Google använder. Det kan verka smidigt att använda Googles lösenordsparare då den automatiskt fyller i ditt lösenord, men tänk på att den inte är lika säker som de “professionella” lösenordshanterarna.
För att få en riktigt bra lösenordshanterare måste du generellt alltid köpa en. Det finns några gratisprogram men de är inte lika bra, säkra och interaktiva som deras dyrare motsvarighet är. Om det är viktigt för dig att dina lösenord är väl skyddade bör du därför köpa en lösenordshanterare. Företagen bakom lösenordshanterare använder oftast abonnemang för deras tjänster. Det innebär att du betalar en månadskostnad för att få använda deras tjänst. Hur mycket tjänsten kostar varierar väldigt från företag till företag och ibland också beroende på vilka tillval du väljer att köpa till (som skanning av darknet). Vissa lösenordshanterare kostar så lite som 11 kr i månaden ($1), medan andra kan kosta så mycket som ca 400 kr i månaden (över $30).
Lösenordshanterare för iPhone och Android
Det finns många lösenordshanterare som också erbjuder en app-version av sin tjänst, en lösenords app. Det gör att du kan ladda en app på din mobil som är en app för lösenord. På så sätt kan du smidigt logga in på olika program och tjänster, trots att du inte har tillgång till din dator. I appen finns oftast en flik med “alla mina sparade lösenord” och där kommer du att kunna hantera dina lösenord också, även om du inte har tillgång till ex. en dator. Alla ändringar som du gör i appen ändras i lösenordshanterare och på alla dina andra enheter också.
Lösenordshanterare för Windows- och Mac-datorer
För windows och mac, ser det lite annorlunda ut eftersom att du både kan ladda ner en tjänst som du har din lösenordshanterare på eller har den i en webbläsare. Det ser lite olika ut beroende på vad tjänsten erbjuder och vad den är kompatibel med. De flesta tjänster har dock lösenord program, vilket innebär att du laddar ner en klient på datorn som sköter lösenordshanteringen. Det är ett säkert sätt att kunna ha dina lösenord sparade utan att någon obehörig kommer åt dem. Det är alltså viktigt att ha en lösenordshanterare för att kunna ha ett säkert lösenord på nätet.
Fler funktioner som vissa lösenordshanterare kan ha:
Tänk på att alla lösenordshanterare inte har dessa funktioner och att det är viktigt att själv kolla upp vilka funktioner som just den lösenordshanteraren som du vill ha har.
- Lösenordsgransking. Vissa tjänster kollar igenom dina lösenord och ser vilka som är starka respektive svaga. Har din tjänst inte en sådan funktion kan det vara svårt att veta hur bra ditt lösenord är.
- Synkade enheter. Det gör så att du sömlöst kan byta mellan dina enheter utan att behöva spendera extra tid på att fylla i lösenord som redan blir automatiskt ifyllda.
- Biometriska inloggningar. Vissa lösenordshanterare erbjuder en ännu större säkerhet då de erbjuder möjligheten att logga in med exempelvis Face-ID. Smidigt och säkert eftersom att inget annat har ditt ansikte och du kan aldrig tappa bort det.
- Tvåfaktorsautentisering. De flesta tjänster erbjuder tvåfaktorsautentisering, vilket innebär att det krävs två steg för att logga in. (exempelvis med kod till din mail-adress)
- Lösenordsdelning som är skyddad. Vissa tjänster erbjuder möjligheten att dela dina lösenord med andra. De delas bara det valda lösenordet och inga andra lösenord syns. Dessutom så äventyras inte din huvudnyckel.
- Darknet övervakning. Då söker lösenordshanteraren efter dina uppgifter på Darknet och meddelar dig om det visar sig att dina personliga uppgifter sprids på Darknet.
- Skanning efter dataläckor. Lösenordshanteraren söker hela tiden efter läckor i den egna säkerheten. Om det skulle visa sig att den varit med om en läcka och hackare fått tag på dina uppgifter så blir du meddelad om det.
Bra tips för dig när som ska välja en lösenordshanterare:
- Gör en noga research och välj ett företag som både verkar pålitligt och som har många nöjda kunder. Oftast kan äldre företag vara säkrare än nya då de både har funnits längre och har en säkrare kundkrets, samt har bättre koll på sin finansiering.
- Kolla även upp på vilket sätt som företaget krypterar informationen. Det är bättre att de använder ett pålitligt och och väl beprövat system som du vet att du kan lita på, än ett relativt nytt eller okänt system.
- Se även till att produkten du väljer ofta uppdateras och att det finns ett företag bakom den som jobbar kontinuerligt med produkten. Skulle en dataläcka hända vet du därför att det kommer åtgärdas eftersom att det finns ett team som jobbar på produkten. Uppdatera även din lösenordshanterare varje gång det kommer nya uppdateringar.
- Välj en lösenordshanterare som stödjer det operativsystemet och de enheter som du använder. Om du vill kunna använda lösenordshanteraren på flera enheter så se till att det också är möjligt. Lösenordshanteraren ska underlätta för dig i vardagen, inte göra det svårare.
- Se till så att lösenordshanteraren smidigt kan byta och uppdatera lösenord, både mellan olika enheter och på samma enhet. Det kan även vara bra att lösenordshanteraren själv kan generera lösenord och att du kan skräddarsy vilka symboler som ska eller inte ska användas. Det är även bra att lösenordshanteraren indikerar om lösenordet är starkt eller svag så att du vet det.
- Det kan vara bra om lösenordshanteraren också kan lagra annan data. Som till exempel känslig information, bank- och kontouppgifter eller annat.
Exempel på några lösenordshanterare:
Om du vill vara säker på att du har valt en bra lösenordshanterare så är det en god idé att välja en lösenordshanterare som kostar lite pengar. Det innebär att företaget bakom lösenordshanteraren har en plan för hur tjänsten ska finansieras och att de har pengar som kommer in varje månad. Något som är positivt för dig som vill ha en bra lösenordshanterare med andra ord. De populäraste och högst rankade lösenords-sidorna är Lastpass, Dashlane, Keeper och Bitwarden, men du får själv göra din research om vilken du tycker passar för dig.
Lastpass har en gratisversion och en premiumversion för tre dollar i månaden. Premiumversionen har fler funktioner och fokuserar mer på olika säkerhetsaspekter än vad gratisversionen gör. Dashlane har även dem en gratisversion och en premiumversionen. Här har dock gratisversionen betydligt färre funktioner. Dashlane har även en familjeversion som gör det enklare att hantera lösenord mellan familj och vänner. Premiumversionen ligger på $3,99 per månad och familjeversionen på $5,99 per månad.
Keeper har också en gratisversion med ganska få funktioner. Förutom den finns en vanlig version för $2,92 per månad och en familjeversion för $6,25 per månad. Bitwarden har även dem en gratisversion, en premiumversion och en familjeversion. Premiumversionen kostar mindre än $1 per månad och familjeversionen kostar $3,33 per månad.
Sammanfattning: Därför ska du skaffa en lösenordshanterare
En lösenordshanterare är ett krypterat valv där du kan spara alla dina viktiga lösenord. Du slipper komma ihåg dina lösenord och kan istället fokusera på att göra dem så svåra som möjligt. Det enda lösenordet du behöver komma ihåg är lösenordet till valvet. Glöm inte bort det lösenordet för det kan vara svårt att få tillbaka det isåfall. Med en lösenordshanterare är det enkelt att fylla i ditt lösenord till olika webbplatser, oavsett om lösenordet blir automatiskt ifyllt eller inte.
Beroende på om du använder en molnbaserad eller desktop-baserad lösenordshanterare kan du även sömlöst använda lösenordshanteraren på dina andra enheter också. Det kan du inte med en desktop-baserad lösenordshanterare, men fördelen med en sån är att säkerheten är något högre då dina uppgifter inte ligger på en server i molnet. Det finns dock fördelar med båda dessa alternativ, välj det som du tycker passar dig.
De bästa lösenordshanterare är egentligen sådana som har en prenumerationstjänst och kostar pengar varje månad. Det innebär att du får tillgång till fler bra tjänster (som att lösenordshanteraren skannar darknet m.m.), samtidigt som att företaget har en tydlig finansiering varje månad vilket gör att företaget förhoppningsvis inte går i konkurs och det finns pengar över alla lägga på uppdateringar och uppgraderingar av tjänsten. Det finns billiga lösenordshanterare som trots det erbjuder väldigt bra villkor och funktioner.
Förutom att en lösenordshanterare samlar, skyddar och sparar dina lösenord så är du även väldigt skyddad på nätet med en lösenordshanterare, då en sådan skyddar dig från att skriva in dina uppgifter på fejkade sidor. Den missar de förändringar i webbadressen som det mänskliga ögat missar.
Beroende på vilka funktioner du är beredd att betala för, så finns det många funktioner som är bra och ökar säkerheten för dig. Som olika övervakare och skannare, slumpgenererade lösenord som visar hur starka respektive svaga dem är, och säkrare inloggningsmetoder som innefattar tvåfaktorsautentisering och biometriska inloggningar. Det gör att bara du kan logga in i ditt valv, oavsett om någon hackare får tag på lösenordet eller inte.
Oavsett hur du vill använda en lösenordshanterare så är det en väl värd investering då det samlar dina lösenord, kommer ihåg dem åt dig, skyddar dig på nätet och gör livet lättare för dig. En lösenordshanterare kostar en mindre summa pengar varje månad men de flesta är väldigt prisvärda och du får mycket ut för de pengarna du betalar. Överväg att skaffa en lösenordshanterare så att du kan känna dig helt säker på internet.