Lóreal lyckas på Snapchat, och mailreklam har oväntat bra ROI

Sminkföretaget Lóreal bestämde sig nyligen för att testa vilken effekt en riktad kampanj i sociala medier kan få. Resultatet förvånade nog även marknadsförarna på företaget. Samtidigt visar en studie kring mailreklam att det ger väldigt bra resultat för en låg insats.
Det var i förra veckan som resultatet av Lóreals kampanj offentliggjordes. I en synkroniserad kampanj över såväl Facebok och Instagram som YouTube, Twitter, Pinterest och Snapchat användes influencers för att rekommendera den nya produkten Pure Clay Mask. Under taglinen ”Clay the day away” satte en hel armé av influencers igång med att lägga upp foton, videor och recensioner av den nya produkten.
 Gillar du den här artikeln? Klicka här för att ge oss ditt stöd
Resultatet av kampanjen var att ca 741.000 konsumenter nåddes av budskapet. Totalt sett gjordes 5.800 inlägg varav över 500 av dem var Snapchat Stories. Det gjorde att varumärket fick 53 % högre omnämnande i sociala konversationer, vilket givetvis även påverkade försäljningen. En undersökning av mätföretaget IRI bedömde att försäljningen av Pure Clay Mask ökat med hela 51 % genom insatsen, något som utan tvekan övertygat Lóreal om att Snapchat helt klart har en plats i listan över relevanta marknadsföringskanaler.
Samtidigt visar en ny studie från företaget GetResponse att mailkampanjer kanske har oförtjänt dåligt rykte. I studien deltog över 2.500 företag från flera olika industrier. Resultatet visar att mail i flera fall kan anses vara det mest kostnadseffektiva sättet att nå ut till kunder med kampanjer. Det är en låg kostnad att skapa ett mailutskick, och i genomsnitt öppnar 27 % av mottagarna mailet. Dessutom hade mailen en click-through rate på 4 %, vilket är riktigt bra siffror jämfört med andra marknadsföringskanaler.
För många industrier finns dessutom möjlighet att ytterligare förbättra sina siffror genom att på ett mer strukturerat sätt mäta och utveckla mailkampanjerna. Hela 51 % av marknadsförarna testar inte olika versioner av sina kampanjer för att optimera utfallet, och endast 14 % experimenterar med landningssidans utforming. Dessutom är det bara 77 % som mäter utfallet av sina kampanjer, vilket betyder att 23 % är helt ovetande om deras mailutskick har önskad effekt.
Slutsatsen av dessa båda nyheter i fråga om marknadsföring är att Snapchat visar sig har mycket god potential för att driva kampanjer via Influencers. Men det innebär inte att mailkampanjer inte längre har någon plats i marknadsföringen. För många handlar det snarare om att bredda sig och synas i flera kanaler, något som kan underlättas av allt fler tekniska lösningar som förenklar samordning av kampanjer över olika kanaler.