LinkedIn återinför retargeting baserat på webbhistorik och email

För ett drygt år sedan tog LinkedIn bort möjligheten att koppla en LinkedIn-användares webbhistorik med riktade annonser på LinkedIn. Nu verkar dock denna möjlighet återvända.
Enligt läckt information återkommer nu möjligheten att koppla en användares webbhistorik och mailadress för att kunna presentera riktade annonser. I november beräknas det nya annonsmatchnings-programmet LinkedIn Matched Audiences lanseras, och där finns bland annat denna möjlighet till retargeting.
Informationen kommer från en presentation som lagts ut på företagets ”Marketing Solution’s” sajt, och även filmklipp på avdelningens YouTubekanal. Materialet läcktes sedan till tidningen MarketingLand igår (måndag).
Det LinkedIn nu gör är varken revolutionerande eller nytt, precis samma retargetingfunktion finns redan på Facebook, Google, Twitter och Pinterest. Skillnaden är att på dessa plattformar måste annonsörer tävla med kattbilder, inredningstips och bilder på bebisar, medan LinkedIn oftast fångar människor i ett jobbsammanhang. Dessutom har många användare olika mailadresser kopplade till sina sociala respektive affärsmässiga nätverk, något som gör att annonsörer via LinkedIn når publiken via unika kanaler.
Precis som de övriga företagen kommer Matched Audiences kunna ta en URL eller delar av en URL för att sedan leverera riktade annonser till en användare. På så sätt kan olika budskap ges till personer som besökt huvudsidan, en produktsida eller kontaktsidan på företagets webbplats. Dock kommer inte en annons kunna visas förrän minst 300 personer med LinkedIn-konton besökt hemsidan, för att minska risken för misstargeting.
Redan i samband med att LinkedIn för ett år sedan tog bort Lead Accelerator, och därmed retargeting-funktionen, sa de att programmet skulle införlivas i deras övriga annonsprogram. Detta blir nu alltså verklighet och fungerar väl tillsammans med deras tidigare lansering av conversion tracking verktyget ”LinkedIn Insight Tag”, där företag kan följa när en annons på LinkedIn får en person att agera på företagets egen hemsida.
Samtidigt är LinkedIn noga med sina användares integritet, och genom hashing kommer inte företaget att kunna koppla en besökare direkt till en användare på eget bevåg. Framöver kommer företag kunna ladda upp .csv-filer med önskade mailadresser att fokusera på, men inte heller då kommer företaget kunna se exakt vilken användare som fått vilken annons, och inte heller få tillgång till övrig information som finns på LinkedIn-kontot.