Linjär-TV är fortfarande den främsta källan för nyheter (om man är gammal…)

Televisionen är fortfarande den största enskilda källan för nyhetsrapportering, enligt en ny studie. Men siffrorna beror nästan bara på den äldre generationen – ju yngre användare desto mer dominerar de webbaserade nyheterna.

Studien utfördes av Pew Research Center, och säger att

  • 60 procent av amerikanarna får sina nyheter från “dumburken”
  • 38 procent kommer via “online”-källor
  • 25 procent via radio, ocj
  • 20 procent läser tryckta (alltså på papper! Med bläck!) tidningar

Det är dock de äldre som föredrar TV:n, och med äldre menas de över 50 år. Tidningarna (de på papper, alltså) var mest poppis bland dem över 65 år. När det kommer till de yngre generationerna så ser läget något annorlunda ut.

Bland dem mellan 30-49 så var det nästan “oavgjort” mellan online och TV som nyhetskällor, med TV:n som svag tvåa. När det kom till de riktigt unga – de mellan 18-29 – så var det hela 50 procent som föredrog att få nyheterna online.

Inte nog med så var det främst smartphones som gällde bland de yngsta – sju av tio föredrog att använda sig av mobilen när de skulle uppdatera sig om världsläget, skriver man i studien.

Läs mer: Yngre läsare söker nyheter från utländska medier

Men det innebär inte att man litar på nyheterna online, i synnerhet dem från sociala medier – bara 4 procent sade att hade högt förtroende för nyheter som man fått via sådant som Facebook eller Snapchat.

Så även om nyheterna på TV:n fortfarande leder, så pekar siffrorna på att det bara är en tidsfråga innan den största källan för “news” blir nätet. Bra eller dåligt?

Behöver du hjälp med att nå rätt målgrupp med din annonskampanj på sociala medier? Klicka här.