Li-Fi – alltså Light Fidelity – är framtidens melodi när det kommer till trådlös överföring, verkar det som. Tekniken bygger på LED-lampor, och vi har tidigare skrivit om test i Estland där Li-Fi varit 100 gånger snabbare än Wi-Fi. Nu kommer det uppgifter om att forskare i Saudiarabien kommit upp i hastigheter nästan 4000 gånger snabbare än det trådlösa nätverket i våra hem.
Läs mer: Äntligen ett riktigt snabbt nätverk
Forskarna vid King Abdullah University of Science and Technology använde sig av specialbyggd Li-Fi, och saudierna säger att deras “glödlampa” kan överföra data i en hastighet av 2 miljarder bits per sekund i 491 Megahertz – 40 gånger snabbare än de tidigare testerna i Estland.
Li-Fi kommer ursprungligen från Skottland, där Harald Haas från Universitetet i Edinburgh år 2011 kom på att man kan använda supersnabba ljus-signaler istället för radiofrekvenser för att överföra data. Ljussignalerna är snabbare än vad vi kan uppfatta, dock, så epileptiker bör inte oroa sig.
En del av LiFi-tekniken är baserad på VLC – Visible Light Communication, och när estländarna testade deras Li-Fi så var det i kontorsmiljö och med LED-baserade lampor. Saudierna har hittills bara testat grejorna i labb, men uppnådde sina superresultat med hjälp av nanokristaller, bly och bromid kombinerat med en lösning av nitrid-fosfor.
Man kan redan spekulera kring att framtidens rum och kontor kommer lysas upp av mängder av små vita lampor som slänger fram information i superhastigheter. Hur man nu ska göra med väggar och liknande är lite osäkert, men det finns säkert lösningar även för detta. För vad kan stoppa oss från att bli snabbare?
Om du vill ha en snygg förklaring på hur tekniken fungerar så kan du spana in artikeln från ScienceAlert.