Låt en AI hjälpa dig välja i EU-valet

Tycker du det är svårt att veta vilket parti du ska rösta på i EU-valet? Företaget Mavenoid har tagit fram en AI-valkompass som hjälper dig hitta det parti som ligger närmast dina egna åsikter.

Den svenska startupen Mavenoid använder vanligtvis sin teknologi för att felsöka tekniska prylar, allt från digitalkameror till lastbilar. Men nu har de använt sin plattform för att bygga en valkompass som hjälper dig att rösta i EU-valet – med AI.

De har sammanställt 170 ståndpunkter från partiernas uttalanden i media, partiprogram, och de mest populära valkompasserna (Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Expressen, SVT, Sveriges Radio, Göteborgsposten, Altinget). Deras AI ställer sedan frågor baserat på materialet, men till skillnad från andra valkompasser ställs frågorna även baserat på hur du svarat på tidigare frågor. Såväl antalet frågor, som ordningen på frågorna, skiljer sig därför åt beroende på vem som svarar.

Till dags dato har över 10.000 personer gjort AI-kompassen, som enligt Mavenoids VD Shahan Lilja startade som en kul grej.

“Vi har en kraftfull plattform för att fixa trasiga saker. Precis som många andra i Sverige har vi känt oss osäkra på vad vi ska rösta på. Vi skojade om att valet är trasigt och att vi borde laga det. Vips hade några av oss byggt en valkompass med AI-stöd.”

Vill du veta vilket parti som har åsikter som stämmer överens med dina värderingar kanske du ska testa AI-kompassen. Frågan är vad nästa steg blir? Kommer vi låta en AI lägga vår röst baserat på vad vi tycker? Var går egentligen gränsen för vad vi vill outsourca till datorerna?