En ny studie gjord på 12 000 Australiensiska gymnasiestudenter bevisar vad många av oss dataspelare kan misstänka – det verkar finnas ett samband mellan onlinespel och bättre skolresultat. Konstant Facebookande eller Twittrande kan dock fungera tvärtom.
I ärlighetens namn (nu när du ändå klickat dig hit) är det osäkert om det spelen som gör ungdomarna smartare eller om smarta ungdomar hellre spelar, men det verkar i varje fall inte vara dåligt. Resultaten från studien visar att de gymnasieeleverna som spelade dataspel online nästan varje dag hade bättre medelresultat i matte och naturvetenskap än genomsnittet.
Läs mer: Bara ett fåtal spelar mobilspel efter första dagen
Det är Alberto Posso från Royal Melbourne Institute of Technology som publicerat studien (som kan läsas i tidskriften International Journal of Communication här), och han jämförde PISA-resultat med studenternas fritidsintressen, inklusive internetanvändande.
Men det visar sig också att de elever som spenderade timmar framför sociala medier som Facebook eller Twitter faktiskt presterade sämre på PISA-resultaten än genomsnittet. De som använde Facebook eller Twitter hade 4 procents sämre resultat, men då hela 78 procent sitter på dessa medier så verkar det handla mer om frekvensen.
Kanske inte helt förvånande – vem har tid att plugga när man måste kolla fejjan varje timme? Men däremot så kan det hända att onlinespelens utmaningar som ofta rör olika pussel kan bli lättare om man har tagit åt sig av matte- och naturkunskapslektionerna under skoldagen – det tror i varje fall Posso.
Enligt andra forskare som The Guardian talat med så är det just nu för tidigt att dra några säkra resultat från studien, och man behöver mer “detaljerad forskning och nyanserad data för att kunna svara på dessa frågor med större säkerhet”, som en av dem uttryckte det i artikeln.