Lärdomar från Pokemon Go – marknadsföring när den är som bäst

Pokemon Go har helt tagit över inte bara liv, utan även sociala medier. Många har säkert tröttnat på att läsa femti-elfte artikeln on mobilspelets framgångar, men här presenterar vi något som är lite mer matnyttigt; fem viktiga lärdomar som marknadsförare borde ta till sig från Pokemon Go’s superframgång.

Läs mer: Tajming är allt och mitt i världens kaos förgyller Nintendo vardagen

Marknadsförare världen över ska såklart inte kopiera Pokemon Go’s framgångsrecept rakt av – men istället låta sig inspireras av sättet som man skapat hypen. När man sedan skapar sin egen kampanj, en som har ett tydligt narrativ, kan man titta på dessa fem viktiga punkter och applicera dem.

1.Känslomässig anknytning: ett framgångsrikt varumärke har ofta någon form av känslomässig koppling till sina fans. Pokemon har som franchise funnits i drygt 20 år, och har fans i alla åldrar. Lärdomen här är att bygga en starkt känsomässigt band till dina kunder – tänk långsiktigt!

2.Konsument-fokus: Pokemon Go är ett spel som är billigt (läs: gratis) att använda för alla med en smartphone (alltså alla…). Trots de eviga serverproblemen är det ett rätt enkelt spel att använda, och kräver bara orken att gå utanför dörren. Lärdomen här är att skapa något som engagerar konsumenterna på ett enkelt med interatktivt sätt. Få dem att vara med dig hela vägen under äventyret.

3.Synlighet: De syns överallt, Pokemonspelarna. De (vi) står ut i mängden på grund av den mystiska handrörelserna och blicken fastklistrad i mobilskärmen. Därför är själva konsumenterna en reklampelare för spelet, och även en del av dess sociala struktur. Temat är att anknyta till verkligheten, och få din produkt eller tjänst att bli en del av vardagslivets upp- och nerförsbackar.

stockholm18_juli

4.Det sociala elementet: Pokemon Go är otroligt framgångsrikt på att låta människor träffas rent fysiskt, trots spelets digitala konstruktion. På så sätt så har spelet också blivit ett socialt forum som öppnar för nya bekantskaper och interaktioner. Lärdomen att dra från detta är att skapa en kampanj som engagerar och som lockar folk till att dela med sig och diskutera ditt innehåll.

5.Rubrikvänlighet: En avgörande del för den supervirala framgången är att få rubrikerna på alla sociala medier och tidningar. Både vi här på Dagensanalys.se och i praktiken alla sociala och traditionella medier har fyllts av nyheter om Pokemon Go (olyckor, rån, hälsoeffekter osv). Använd detta i din egen kampanj – skapa innehåll som är tankeväckande, eller som kanske gör något som ingen annan gjort förut.

Pokemon Go skapar känslor och erfarenheter för en mängd människor världen över, och är ett perfekt exempel på hur ett varumärke kan bli en del av vårt vardagsliv. Detta är grunden i dess framgång – något alla företag och varumärken kan kopiera, om de spelar schysst och ärligt med sina konsumenters känslor.

Behöver du hjälp med att effektivisera din digitala annonskampanj? Klicka här.