Lär dig Kidish – ungdomarnas digitala språk

Att språket utvecklas av att unga tar till sig och hittar på nya ord, eller nya användningar av gamla ord, är inget nytt. Nu kan du lära dig Kidish, det språk som unga idag pratar.
Garbergs Malmö fick nyligen ett silver i kategorin Direkt för sin kampanj #snackaomhat. Nu är de tillsammans med Landskrona Stad igång med ett nytt projekt, en ordbok i de ungas digitala språk. Boken, som heter Kidish, innehåller 390 uttryck, förkortningar och emojis som unga idag använder sig av.
Läs även: Podden – Droger eller marknadsföring
Utöver boken i fysisk form finns den digitalt på kidish.se. Dessutom har de tagit fram en serie filmklipp där vuxna får gissa vad de nya orden betyder. Missuppfattningarna är helt klart många, något som borgar för missförstånd och utmaningar när du har med unga att göra. Lina Brunzell, art director på Garbergs Malmö, hoppas att ordboken kan hjälpa till att skapa en större förståelse för dagens unga, och på så sätt kunna stoppa kränkningar, hat och hot.
Många funderar på att lära sig ett nytt språk, men skippa franska och tyska och gå istället direkt på ett språk som du kommer ha stor användning av i framtiden (förutom programmeringsspråk) – Kidish.
Börja med att se dessa fyra filmklipp och se hur många ord du redan kan.
Kidish Del 1

Kidish Del 2

Kidish Del 3

Kidish Del 4