Längre videos prioriteras i Facebooks senaste uppdatering av nyhetsflödet

Facebooks nyhetsflöde – alltså “startskärmen” där vänners och sidors aktiviteter visas – har fått en ny uppdatering. Att man prioriterar videos är kanske ingen överraskning. Men istället för att satsa på korta videos (som konkurrenten Snapchat) så ska man ranka längre videoklipp – men bara de folk har tittat igenom.
Den nya uppdateringen har annonserats i ett blogginlägg, där produktchefen Abhishek Bapna och forskaren Seyoung Park förklarar att långa videos som tenderar att ha en stor andel fulländade visningar kommer att hamna högre upp i flödet.
Korta videos kommer att få se en minskning i rankningen, och ses av färre användare kan man också läsa. Tanken är att få reda på hur “övertygande” videohistorier kan vara – något som inte märks med kortare videos, menar man.
Facebook vill veta vilken typ av innehåll som får mest visningar, helt enkelt. Detta innebär inte att långa videos per automatik får fler visningar bara för att de är långa. Man vill prioritera längre klipp som berättar en fängslande historia. “Den bästa längden är den längd som krävs för att berätta en fängslande historia”, skriver Facebookcheferna.
Läs mer: Marknadsförare kräver oberoende revision av Facebooks siffror
Den nya uppdateringen ska rulla ut under de kommande veckorna, och Facebook hoppas såklart att få behålla annonsörernas tillit till sin plattform. Höstens skandaler kring felmätningar, som visat upp till 80 procent fel, var en lektion i ödmjukhet och tvingar förhoppningsvis den sociala mediejätten till att vara något mer transparent i framtiden.
Gilla Dagensanalys.se på Facebook!