Lågt socialt intresse? Kläck en rasistisk kommentar

Det verkar i alla fall vara metoden som YouTube-fenomenet PewDiePie kör med. Det har varit tyst kring den världsberömde Youtubern ett tag, och då krävs det något drastiskt för att åter hamna på löpsedlarna. I alla fall om Felix själv får välja, däremot slår nu spelvärlden tillbaka.
Det var under en lajv-streaming av spelet ”Player Battleground Unknown” som Felix ”Pewdiepie” Kjellgren plötsligt säger ”What a fucking n*gger”. Han fortsätter sedan att häva ur sig svordomar, något som hans co-spelare försökte släta över med att hävda att han inte har engelska som förstaspråk. Den bortförklaringen köper dock inte omvärlden, i synnerhet som Pewdiepie inte visat sig ha några språkproblem i tidigare sändningar.
Se klippet här (Varning: Mycket explicit språk!)


Det är heller inte första gången Pewdiepie varit i blåsväder för rasistiska och nazistiska uttalanden. Bara för ett halvår sedan avbröt Disney ett samarbete med honom efter att han gjort inte mindre än nio olika klipp med rasistiskt och nazistiskt innehåll. Bland annat betalade han två personer för att gå runt med en skylt där det stod ”Death to All Jews” och han betalade även en annan person för att, utklädd till Jesus, säga ”Hitler did absolutely nothing wrong”.
Pewdiepie menar att han med klippen ville visa på vad människor är beredda att göra för pengar. Men med tanke på att en stor del av hans 57 miljoner stora följarskara är barn som saknar referenser i historien, får dessa uttalanden en helt annan inverkan.
Sean Vanaman, ägare av spelföretaget ”Campo Santo” som bland annat gett ut spelet ”Firewatch”, säger i ett uttalande: ”Han är värre än en garderobsrasist: han är en förespråkare av vedervärdigt skräp som gör verklig skada för kulturen kring den här industrin”. Pewdiepie förekommer i flera klipp där han spelar Firewatch och andra spel från Campo Santo, men Vanaman avser nu skicka ett krav till olika streamingplattformar att alla klipp där Pewdiepie spelar Campo Santos speltitlar tas bort.
Då Campo Santo är ett litet spelföretag uppmanar Vanaman även andra spelföretag att ta bort sin skyddande hand från Pewdiepie. Han menar att han är trött på att Pewdiepie tjänar miljoner på deras spel, trots att klippen där Pewdiepie spelar Firewatch har setts närmare 6 miljoner gånger.