Kvinnor föredrar sociala appar, män “praktiska” – men alla älskar Facebook

En ny studie kring app-användandet på den nordiska marknaden visar på att män och kvinnor tycks använda sig av internet på lite olika sätt. Män föredrar appar som har en praktisk tillämpning, medan kvinnliga användare föredrar sociala medie-appar. Alla förenas vi dock av ett massivt Facebookande.

Studien kommer från Audience Project, och presenterar några intressanta resultat.

  • Det visar sig att de appar vi använder mest är sociala medier-appar, som Facebook, Instagram, WhatsApp, Snapchat, Facebook Messenger och YouTube. Alla dessa är på topp-10 listan över de “viktigaste apparna i norden”.
  • Den viktigaste appen är dock som sagt Facebook – mer än en tredjedel av den nordiska befolkningen anger att Facebook är deras viktigaste app! På andra plats ligger Facebookägda Instagram, med “ynka” 15 procent.
  • Män och kvinnor prioriterar olika appar – utöver Facebook och WhatsApp. I övrigt så är det alltså sociala appar som Snapchat, Instagram och Facebook Messenger som är på den “kvinnliga” topp-5 listan. Män verkar föredra Mail, Google och Väderappar, något som Audience Project tolkar som mer praktiska appar.
  • Gamla föredrar appar som Mail, Google, och väderappar som norska YR på sin mobil – medan de mellan 15-25 år använder sig mest av sociala appar, tillsammans med Spotify. Kan det inte vara så att äldre kvinnor inte använder mobilappar lika mycket som gubbarna?

Studien visar också på skillnaderna mellan vilka appar man föredrar på mobilen och vilka som är mest poppis på surfplattan. Det visar sig att Facebook återigen är den största på båda plattformarna – men överlag så är det sociala appar på mobilen som gäller. Plattan, däremot, toppas av appar som NEtlfix, YouTube och Safari.

Läs mer: Var tredje konsument känner sig missförstådd av företagen

Om man vill spana in studien i sin helhet så kan man göra det via denna länk.

Behöver du hjälp med din annonskampanj på sociala medier, mobiler och surfplattor? Klicka här.