Kvällspressens uppenbara dubbelmoral stör alla

Kampanjen #MeToo har lett till att personer världen över kliver fram och berättar om sexuella trakasserier samt övergrepp. Kvällspressen är engagerad och skriver massor av artiklar. Men när det berör en av kvällspressens egna blir det tyst i korridoren.

Hallå! Är ni hemma? En känd person har anklagats och jag kan inte läsa något om det. Varför skriver ni inte om det med bild och allt, så som ni gör med alla andra?

När en medarbetare på kvällspressen blev omnämn i en #MeToo blev det tyst och inga rubriker publicerades om händelsen. Istället spreds informationen som en löpeld på sociala medier. Alla visste vem, hur och när trots kvällspressens tystnad.
Läs också: När kvällspressens clickbait är viktigare än sanningen
Igår valde kvällspressen att svara på sin blogg. Där hänvisar man till den rättsliga processen och att “det är polisen som utreder, åklagarna som åtalar och domstolarna som dömer. Det är viktiga principer i en rättsstat”.
Så står det när det gäller en medarbetare, men när det kommer till andra misstänkta personer eller bara rent skvaller publiceras stora rubriker, bilder och tv-inslag.

Ett exempel SD-kvinna anklagar kollega för sexbrott och ännu ett Harvey Weinstein anklagas för ännu en våldtäkt.

Huvudfiguren i #MeToo har aldrig blivit dömd utan är precis som kollegan på kvällspressen anklagad för sexuella övergrepp och trakasserier. Att vara anklagad för något är minsann olika beroende på vem man känner, eller äter lunch med.

Dubbelmoralen är så uppenbar och även makten de utövar när de vill skydda en av sina egna.

När istället en politiker i Sverige anklagas för sexuellt ofredande  går samma journalist som författat ovannämnda blogginlägg ut och skriver “En av pressens uppgifter är att avslöja när makten missköter sig.” Rubriken i det egna inlägget om politikern är tragikomiskt “På offentliga personer ställs tuffare krav”. Då tar man parti men när den anklagade är en av sina egna offentliga figurer står man där tyst och tittar åt andra hållet. Notera igen att det är samma journalist som skrivit båda artiklar.
Texten från det egna blogginlägget borde kvällspressen hänga upp som en banderoll över redaktionen “det är polisen som utreder, åklagarna som åtalar och domstolarna som dömer“. Den moraliska plattformen borde inpräntas i hela verksamheten, inte bara när det gäller deras egna.
Det är fan ta mig pinsamt hur uppenbart det är! Att kväva när det passar och blotta när det säljer.
Det finns ingen moral kvar och det stör inte bara mig utan alla andra också.
Tog några skärmdumpar på artiklarna – innan ‘sanningen’ ändras.