Kungahuset rusar på börsen

Den här rubriken och liknande rubriker som lovar om ett innehåll som antingen är falsk (som denna) eller överdrivna kallas för clickbait. Att locka till sig läsare som klickar på rubriken och som förmodligen blir besvikna. Klicka på läs mer – för då får du även se en kul video om ämnet.
Att skriva clickbaits är ju något som som bland andra Expressen och Aftonbladet är experter på. De har faktiskt personal som bara jobbar med att hitta på dessa fyndiga rubriker. De mäter, testar, optimerar och behandlar rubriken som ett sälj. Du ska klicka, för när du klickar så visas det annonser och annonser som visas ger dem pengar, oavsett om du faktiskt sett dem eller inte.
Exempel på clickbait från gårdagens Expressen.se (via Omtalat) finner du i nedan bild. Vad som händer är att en kille cyklar om en annan kille i ett kort klipp. Efter att clickbait-experterna fått snurra till det blir killen till vänster, som blir omcyklad, en professionell triathlet och killen till höger en bonde (fast det ändrade man sedan till – mannen i jeans). Inget tyder på att han är triathlet eller professionell, i något eller att han till höger är en bonde. Men vad spelar sanningen för roll när besökarna klickar på rubriken och man får visa annonserna.
expressen_clickbait
Varför skriver jag om det här?
Jo, när jag surfade runt på nätet under min lördagsmorgon hamnade jag på Google Trends. En sidan som visar vad som är hett på Googles del av internet just nu. Där fanns en video om just clickbait. Ganska kul video faktiskt. Det lite roliga är också att den kombinerar ämnet clickbait och influencer. Att vara en influencer är när man har många tittare som man kan påverka med sitt innehåll. Så i slutet av videon får du se när Jack som har nära 2,7 miljoner följare försöker få dem och dig att köpa tjänsten Ancestry. Ett typiskt upplägg med en influencer.
Så här är videon som kombinerar clickbait och influencer marketing: