Kriget om Fake News

Buzzfeed News uppmärksammade nyligen att annonsnätverket Revcontent hjälper Fejknyhetssajter att tjäna pengar. Revcontent svarade då med att kalla Buzzfeed News artikel för fake news.
Det var för ett tag sedan som Buzzfeed News skrev en artikel om att annonsnätverket Revcontent har minst 21 sajten som sprider fejkade nyheter i sitt nätverk. Det innebär att annonser från Revcontent syns på fejknyhetssajternas sidor, och därmed genererar inkomster till publicisterna.
Revcontent är en an världens största annonsnätverk som samarbetar med bland annat Forbes, Reuters, och Newsweek. De placerar en widget på publicisternas sidor där företag kan synas.
Efter uppmärksammandet har Revcontent dels tagit bort fyra av sajterna som Buzzfeed News pekade ut, samt gått ut med ett initiativ där de bekämpar fejkade nyheter. Initiativet går ut på att läsare kan anmäla om informationen i Revcontents widget är fejkad, varpå Revcontent kan ta bort den.
Revcontent skrev även ett brev till Buzzfeed där de förklarar sin ståndpunkt, och att de 17 sajter som de låter vara kvar i nätverket har innehåll av satirisk karaktär och att det framgår på respektive sajt. I samma brev analyserar de även Buzzfeeds artikel, och menar att det är svårt att avgöra om den är att betrakta som fejk baserat på följande fyra punkter:

  1. Artikeln har en click-bait liknande rubrik och anspelar på det populära “Fake News”
  2. Texten byter fokus och liknar en ”bait and switch” taktik för att lura läsare
  3. Artikeln verkar vetenskaplig men har stora luckor i vilka publicister som presenteras som fejk, medan andra välkända utelämnas.
  4. Buzzfeed själva är i en rättsprocess gällande fejkade nyheter, något som inte alls nämns.

Buzzfeed låter sig dock inte nöjas, utan har nu gått till förnyad attack. De har gått igenom de 17 sajter som är kvar i nätverket för att se vilka som har en uttalad satirinriktning, samt vilka som kan anses vara mycket lika de som faktiskt har tagits bort. Det visar sig att flera av sajterna som är kvar har exakt samma upplägg, text som förklarar intentionen samt publicerar samma ”nyheter” som de som blivit avstängda. I och med det frågar sig Buzzfeed News varför Revcontent stänger av vissa sajter men låter andra som uppenbarligen ingår i någon form av koncern, vara kvar.
Att fake news har blivit en snackis över hela världen kan knappast ha undgått någon, och det är klart att det finns stora pengar att tjäna på rubriker som ”Donald Trump dead from a fatal HEART ATTACK!”, eftersom många kommer att klicka på den länken, och därmed exponeras för reklam. Frågan är vems ansvar det är att agera mot denna typ av fejkade nyheter, och om det är önskvärt att införa någon form av censur på internet. Åsikterna går onekligen isär.
Vill du själv bilda dig en uppfattning kan du läsa både Buzzfeeds första artikel, samt deras uppföljningsartikel som även innehåller brevet från Revcontent.