Kortkurs i videoreklam på flera skärmar med Jonas Söderqvist från YuMe

Videoreklamen fortsätter öka i Sverige. Upp 59 procent under förra året. Bättre bandbredd gör att konsumenter tittar alltmer på video och på alla möjliga olika enheter, inte minst mobilen. Annonsörerna gör allt de kan för att hinna med i utvecklingen och ta hänsyn till målgruppernas förändrade tittarvanor, men de kan göra mycket mer för att öka sina chanser att hitta rätt.

Jonas Söderqvist, Sverigechef på digitala videoreklamföretaget YuMe ger tre förslag på hur videoreklam kan användas bättre på flera skärmar.

Hitta rätt målgrupp
Förr var det lätt att hitta rätt målgrupp eftersom de man ville nå tittade på en viss kanal, eller ett visst program. Idag rör konsumenterna på sig mellan olika kanaler hela tiden och de byter enheter sömlöst för att hitta det innehåll de är ute efter. Demografisk targeting fungerar därför sämre och annonsörer måste istället segmentera sina målgrupper baserat på intressen och tillhörigheter. Förmågan att identifiera användare på alla slags enheter – kombinerat med avancerade segmenteringstekniker som exempelvis hushållstargeting – är därför helt avgörande för att optimera värdet av varje impression. Det räcker inte längre med att identifiera rätt konsument, annonsörer måste nå dem vid rätt tillfälle dvs vid rätt tidpunkt, på rätt skärm och när de är som mest mottagliga.

Anpassa annonserna till plattformen
Videoreklam på flera skärmar är så mycket mer än att visa TV-reklam på en stationär dator eller smartphone. Hur användaren engageras med innehållet varierar beroende på enhet, så för maximal effekt måste annonser vara anpassade för de olika plattformarna. Smartphoneanvändares engagemang är i topp i början när annonsen visas så det är viktigt att varumärket presenteras under de första tio sekunderna. TV-reklam däremot har ofta en känslomässig topp mot slutet av filmen så där är det mer effektivt att avsluta med ett vaurmärkesbudskap.

Att hålla reklamen kort och iögonfallande fungerar bra på alla enheter – 15 sekunder ger högt engagemang generellt – men användare på plattor har en tendens att vara engagerade längre. Användare av plattor är till exempel betydligt mer engagerade än smartphoneanvändare när det gäller 30 sekunder långa reklamfilmer. Varje enhet har sina egna styrkor som kan utnyttjas när en videokampanj för flera skärmar skapas.

Utnyttja att användare gör flera saker samtidigt, sk “multitasking”
Det är viktigt att förstå hur målgrupper tar emot videoreklam på olika enheter, men annonsörer måste också ta hänsyn till att konsumenter använder flera enheter samtidigt och dra nytta av det.

Annonsörer föredrar fortfarande TV tack vare räckvidd, den totala upplevelsen och bevisade effektiviteten. Men TV-tittare tenderar att att vara mer eller mindre uppmärksamma när det tittar, medan de enheter som används samtidigt, exempelvis bärbara datorer, plattor och smartphones, är bättre på att hålla konsumenternas uppmärksamhet. Digitalt ger alltså en möjlighet för ökat engagemang hos TV-tittare i en miljö där konsumenter använder flera enheter samtidigt. Att se reklam på flera enheter har en positiv inverkan på viktiga mätfaktorer som vilka produkter man föredrar, funderar på att köpa och kan tänka sig att rekommendera till andra, så annonsörer bör verkligen ta tillvara de kreativa möjligheter som en uppkopplad miljö med flera skärmar erbjuder.

Video är framtidens annonsformat och när konsumentvanor fragmenteras på olika kanaler och plattformar måste varumärken anpassa sig för att hänga med. Det kan de göra genom att hitta rätt målgrupp, vid rätt tidpunkt, förstå hur konsumenter engageras av video på olika enheter och planera kampanjer som utnyttjar det faktum att konsumenter använder flera enheter samtidigt.