Köpknappen i sociala medier – har hypen misslyckats?

Köpknappen i sociala medier skulle enligt många i e-handelsbranschen bli det nya heta. Nu verkar den utlovade framgången ha uteblivit, och jättarna inom sociala medier verkar skeptiska.

Det kan vara svårt att få kunder att shoppa i en ny miljö, tycks vara en av slutsatserna man kan dra från den sammanställning som sajten Recode nyligen gjort. Idén med köpknappen är att användare skulle kunna handla direkt via annonserna i sociala medier som Facebook eller Twitter. På så sätt skulle man kunna korta avståndet mellan konsumenten och köpet, med en effektiviserad försäljning som resultat.

Läs mer: Tips – den nya vägens säljkanaler går via mobilen och sociala medier

Men Pintrest – den sajt som faktiskt på allvar har försökt sig på köpknappen – har enligt sammanställningen generat färre än tio (!) köp om dagen. Facebook, som var först ut med idén, uppger fortfarande att projektet är i “beta-fas”. Konceptet är bara tillgängligt för ett fåtal e-handlare som är kopplade till tjänsten Shopify.

Twitter har tecknat flera avtal med framstående varukorgsutvecklare – men trots detta finns de knappt någon användare där ute som ens sett till någon köpknapp, och minst av allt handlat via den.

Även om man inte verkar ha helt övergivit köpknappen som idé, så är det osäkert om man går vidare om inte köpknapparna börjar leverera innan nästa jul om man får tro Recode.