Konvertera mera med ny konverteringsbok

Idén till boken Konverteringsoptimering fick Jacob Jarnvall – som till vardags driver konverteringsoptimeringsföretaget Big Orange Button – på en middag när han hamnade bredvid en marknadschef på ett av Sveriges större företag. När han berättade för sin bordsgranne vad han arbetade med anförtrodde hon sig till Jacob och berättade att konverteringsoptimering hade varit uppe på agendan ett par gånger men att ingen inom organisationen förstod hur arbete med konverteringsoptimering skulle gå till i praktiken.

Så syftet med boken Konverteringsoptimering är framför allt att ge en introduktion till ämnet konverteringsoptimering, men det är även ett försök att ge svar på de frågor som Jacobs bordsgranne ställde under den där kvällen (och andra liknande frågor Jacob fått under skrivandet av boken).

Om boken är bra? Ja, det är den. Precis som boken Guldläge på nätet: sökmotoroptimering för alla som Mikael Wahlgren på Pineberry och Magnus Bråth på SEO-byrån Brath skrev förra året, så är det en lättläst nybörjarbok på i runda slängar 100 sidor, skriven av en eller flera experter, som lär dig i princip allt du behöver veta för att få en bas att stå på i ämnet (SEO, konverteringsoptimering etc.) men även för att gå vidare, antingen på egen hand eller med hjälp av en konsult (och där finns Jarnvall, Wahlgren och Bråth redo att hjälpa till).

Så vill du lära dig grunderna i konverteringsoptimering, få en känsla för vilka verktyg som finns på marknaden och få ett grepp om alla buzzwords som snurrar runt kring optimering (CRO, A/B-test, SaaS-tjänster, UX, CTA etc.) – läs Jarnvalls bok Konverteringsoptimering. Det är väl investerade investerade hundralappar.

Om det finns något i boken som är mindre bra? Det skulle i så fall vara att Jarnvall fått stöd av Visual Website Optimizer för att ta fram boken, och att det är ganska tydligt att dåliga exempel i boken tillskrivs kollegan Optimizely. Det stör inte mig så mycket, men är man en ovan eller ny optimerare som ska välja verktyg så är det inte en helt objektiv beskrivning av de verktyg som finns på marknaden.

Men: boken är ju mest ett verktyg för att komma igång med det viktiga, konverteringsoptimeringen!

Och för att göra denna recension av boken Konverteringsoptimering ännu mer handfast har vi bett Jacob Jarnvall komma med några tips och råd till en e-handlare som precis håller på att göra om sin butik: Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar.

Jacobs fyra snabba råd

Här följer Jacobs fyra snabba råd för att höja butikens användbarhet och öka försäljningen:

1. Fontstorlek. För att säkerställa god läsbarhet bör fontstorleken vara minst 14-15 pixlar. På tok för många sajter idag har för liten textstorlek vilket gör det svårt för medelålders och äldre besökare att läsa texten.

2. Placering av sökfältet. Besökare som hittar en produkt via en sökfunktion konverterar ofta högre än besökare som hittar produkter via till exempel produktkategorisidor. Det är således ingen tillfällighet att större sajter ofta har stora och centralt belägna sökfält. Min rekommendation är att Dammtussen.se säkerställer att sökfunktionen fungerar bra och att denna placeras mer prominent på sidan, förslagsvis centrerat.

3. Relaterat innehåll ska grupperas tillsammans på ett tydligt sätt. På den första skissen är det svårt att särskilja topplistan från de andra populära produkterna.

4. Värde, tydliggör varför jag ska handla på just Dammtussen.se istället för hos någon av konkurrenterna. Är butiken billigast, har butiken bäst kundservice eller bra fraktvillkor? Framhäv detta! På den nuvarande sajten används en tagline under logotypen, men den har tagits bort på den nya versionen. Jag skulle behålla den och jobba vidare med den. Ofta går det att kommunicera både vad sajten säljer samt värdet av att handla just där genom en tagline.

Bra råd och tips som kan vara relevanta för många e-handlare!

Personligen tror jag boken Konverteringsoptimering kommer bli en framgång för Jacob Jarnvall och för förlaget Roos & Tegnér. Och man får mersmak efter att ha läst boken, så har Jarnvall tankar på en uppföljare?

– I dagsläget har jag inga planer på att skriva någon ny bok men man vet aldrig, säger Jarnvall.

Vi får väl se. Huruvida det blir en bok till eller inte är ju oklart, men att intresset för konverteringsoptimering kommer öka känns inte som en vild gissning.