Kontroversiell webbläsare håvar in miljoner i sponsorpengar

Vi har skrivit innan på Dagensanalys.se om Brave, webbläsaren med inbyggd reklamblockering som skapades av Brendan Eich, en av Mozillas före detta chefer. Ett av trixen med Brave är att annonsörer ska betala för att få sina annonser vitlistade (förutsatt att de är “rena”). Det visar sig nu att tillräckligt många tror på webbläsaren, som nu har fått över 38 miljoner kronor i sponsorpengar för fortsatt utveckling.

Enligt Brave själva så ger de 40 till 60 procents ökning i hastighet på destktop-baserade webbläsare, och 2 till 4 gånger snabbare surfupplevelse på mobilen. Man säger också att batterilängden ökar i samband med att mobiler och laptops inte behöver hantera all annonsdata.

Utöver att man ska kunna vitlista annonsörer, så ska konsumenter även kunna betala pengar (anonymt) till sina favoritsidor via en inbyggd funktion baserad på den digitala valutan BitCoin. Denna valuta har ju lite dåligt rykte, mycket på grund av kriminella personer som använt sig av den pengatvätt – men det verkar inte vara något som skrämmer bort startups som Brave.

Läs mer: Tidningarna upprörs över Brave

Webbläsaren har såklart fått en hel del kritik från främst publicister, som rakt av kallat Braves webbläsare för illegal. Det visar sig dock att man har samtalat sedan dess, och nu hoppas Brave på att deras specialdesignade annonser ska bevisa konceptet för publicisterna senare i höst. Dessa specialtillåtna annonser kommer även att använda sig av “anonym targeting”, något som ju låter intressant – om det funkar.

Brave kommer att släppas den första september i år, med för den som inte kan vänta dessa veckor så finns det redan utvecklar-versioner för iOS, Android, Mac, Windows och Linux/Ubuntu.