Konsten att öka räckvidd och engagemang i sociala medier med Talktrigging

Talktrigging – konsten att stimulera interaktion för ökad räckvidd i sociala medier. Att ett content i inlägg på sociala medier och nyhetssidor kan vara en “Talktrigger”, det är känt sedan länge.

Talktrigging har varit ett självklart sätt att debattera på internet då det går att förlänga samtal och även göra det mer spännande – genom provokationer: Såra någons fåfänga för att ta fram stålet, spela ut grupper mot varandra, utmana ledare, gå på tvären, spela dum eller verka smart men galen, så att mobbarna får blodvittring.

Nuförtiden styr algoritmerna i sociala medier dessutom publikens uppmärksamhet till inlägg med mycket interaktion, så talktrigging har blivit en fråga om liv eller död i digitala medier. Och liv eller död i digitala medier, det avgör liv eller död för affärer i det verkliga livet.

Jag hade inte en tanke på att det skulle finnas ett kommersiellt intresse för mina färdigheter, förrän jag efter 8 år som säljare upptäckte hur långt efter den svenska digitala kommunikationsbranschen ligger med att stimulera organisk spridning av budskap.

Det spelar ingen roll vad du har för målgrupp eller om du köper exponering, förr eller senare kommer det krävas att publiken gillar, snackar och framförallt delar. Annars sjunker dina inlägg som stenar till botten av din målgrupps privata nyhetsflöden.

Om du bara köper synlighet men ditt content och din aktivitet i samtalen inte triggar publikens interaktion, så förlorar du principen “att en vän rekommenderar till en vän”. Det är den äldsta funktionen i världen för att ge marknadsföring affärsnytta.

“Din talktrigging sänker kvaliteten på samtalen! Du saboterar varumärken! Du trollar! Din metod tar tid!”

Detta är invändningar som jag får höra. För det första kan provokationerna vara subtila. För det andra får företag mer räckvidd via influencers i native marketing än via sina loggor och storys. För det tredje är inte en influencer ett troll – och om det finns ett team som talktriggar i kommentarsfältet, so what? För det fjärde tar min metod så mycket tid som det tar för influencern och teamet att vara kreativa.

Det sparar väl både tid och pengar åt företaget, om budskapen når många, rätt personer istället för ett fåtal och fel personer?

Bobbo

Bobbo Sundgren, utbildad etnolog och copywriter