Världens mediahus och stora förläggare ökar kampen mot annonsblockerare, oftast i form av betalväggar. Men vilka är konsekvenserna av striderna – och vilka slutsatser bör företagen egentligen dra?
Många tidninghus är, säkerligen med rätta, oroliga för sina intäkter från traditionella annonser. Alltfler väljer att tvinga användare av annonsblockerare som surfar in på deras sidor att betala eller stänga av adblockern. Samtidigt försöker många mediebolag att stämma företagen bakom adblockers.
Läs mer: Allt du behöver veta om AdBlock
Men fler företag borde kanske undra över orsakerna till det ökande användandet av reklamblockerare.
Användare väljer ofta att ta till annonsblockerare när de inte orkar med svårlästa, plottriga och trögnavigerade sidor. I synnerhet traditionella banner-annonser ses av många som stora störmoment. Flera konsumenter är också skeptiska till den data som samlas från deras surfande, något som kan påverka integritet och privatliv.
En lösning för många företag kan vara att istället satsa på att förklara annonsernas nödvändighet för tidningen, och att datan man samlar är ofarlig. Flera, som Nestlé, har satsat på olika info-filmer kring ämnet på sin sida. Men är det verkligen bristen på kunskap kring mediehusens ekonomi som är problemet?
“Jag önskar jag inte behövde detta”, säger en av recensenterna för Purify, en mobil annonsblockerare, “Jag förstår att innehållsleverantörerna är beroende av annonsintäkter”. Men hen tillägger att de konstanta “pop-up”-annonserna och helsidesannonserna blev outhärdliga.
Läs mer: Många stänger av annonsblockerare om innehållet är tillräckligt intressant
Sponsrat innehåll är en metod, som ger både en snyggare sida och kan leverera intressant (och engagerande) innehåll för konsumenten. Men samtidigt är det problematiskt ur journalistiska synpunkter på sådant som objektivitet, när annonserna blir förvillande lika “riktig” journalistik. En lösning kan emellertid vara större transparens i detta fall.
Den mest självklara lösningen på problemet kanske ändå ligger i annonser som faktiskt inte stör användarupplevelsen. Istället för plottriga sidor med gälla färger, pop-up-annonser, helside-banners så kan moderata annonser – tillsammans med öppenhet kring varför de är nödvändiga – vara en god idé. Bättre kodning (se Facebooks Instant Articles) är också en viktig ingrediens.
En fördel av debatten är i alla fall att förläggare blir medvetna om att deras användare inte finner sig i alltför aggressiv annonsering. Kanske är det dags att försöka balansera intäkter mot användarvänlighet, för att vinna framgång i det långa loppet.