Kommer Snapchat att överleva?

Snapchat har nyss publicerat årets tredje kvartalsrapport. Företaget levde inte upp till börsens förväntningar vilket ledde till att aktien rasade med ytterligare 20 procent. Snaps största misstag var när de klev in på börsen.

Innan Snaps börsintroduktion var företaget mytomspunnet då man lyckade göra det som många ville men inte riktigt mäktade med, nämligen att locka ungdomarna. Inte bara lyckades man locka dem, tjänsten kunde även behålla dem och få dem att överge giganter som Facebook. Vilken magisk formel hade bolaget? – undrade konkurrenterna som började kopiera Snapchats funktioner.

När nya investeringarna in i bolaget börjar blir svåra att locka och investorer som redan sitter i styrelsen börjar kräva resultat ser man börsintroduktionen som en möjlighet.

Tyvärr, föll Snap snabbt på Nasdaq redan efter första dagen. Det har varit ett frifall sedan dess. Den senaste kvartalsrapporten fick företaget att tappa ytterligare 20 procent av sitt värde.

Problemet är att bolaget inte lärt sig tjäna några pengar på ungdomarna som använder tjänsten. Likt många andra bolag som Uber, Spotify, Twitter med flera saknas intäkter som överstiger kostnaderna.

Bolaget drog in 208 miljoner dollar under tredje kvartalet. Förväntningarna var 237 miljoner. Samtidigt som antalet användare ‘bara’ ökade med 5 miljoner, från 173 miljoner till 178 miljoner användare.

Vd och grundare Evan Spiegel säger att svaret på problemen är designen och att betala för innehåll. Så Snap kommer att förnya sin design och förhoppningsvis locka fler användare och annonsörer. Man kommer även börja betala användare för att skapa innehåll. Tror vi att de kommer att lyckas? Nej, det ser riktigt mörkt ut för Snap och dess app Snapchat.

Att kunna locka ungdomar ses ju som trendigt och coolt, men dessa användare kommer aldrig kunna betala Snaps räkningar. Hade företaget valt att fortsätta i det dolda, utanför börsen, hade man kunnat locka fler Saudiska prinsar att investera. Nu står man där helt blottad framför Wallstreet och väntar på liemannen.