Kommer PewDiePie lämna YouTube för Twitch?

I kölvattnet av de senaste skandalerna kring YouTube har världens störste YouTuber Felix ”PewDiePie” Kjellberg bedömt Youtube som ”over” och lanserar nu sin nya kanal ”Best Club” på live-streamingtjänsten Twitch.
Pewdiepie gjorde nyligen ett YouTube-inlägg som han kallade för ”YOUTUBEISOVERPARTY” där han målade upp ett scenario där YouTube riskerade att inte längre vara en plattform där människor kan säga vad de vill:
”Anledningen till varför folk älskar YouTube är för att det är gratis, det är öppet och du får säga vad du vill. Det är inte som TV där folk säger ’Nej du får inte säga det för då gör vi det här’. Det verkar som att YouTube nu tvingas bli mer och mer likt traditionell TV vilket kommer vara dåligt för alla.”
Samtidigt menar Kjellberg att kritiken mot YouTube är kraftigt överdriven och att annonsskandalen inte är så farlig som media vill göra gällande. Han förstår dock att annonsörer inte vill att deras material ska synas i samband med hatmeddelanden, men att risken för det ändå är mycket lite.
PewDiePie har själv tappat flera sponsorer, däribland Disney, när han tidigare anklagats för att ha spridit anti-semitiska skämt som en del i YouTube-showen ”Scare Pewdiepie”. YouTube valde även att då ställa in den andra säsongen av showen, något som påverkat Pewdiepies anseende.
Läs även: Felix “Pewdiepie” Kjellberg ber om ursäkt for antisemitiskt skämt-men skyller på media
Kjellbergs senaste satsning är dock varumärket ”Netglow” som är en crowdsourcad kanal där ”Best Club” är en del. Kanalen finns på live-streamingtjänsten Twitch, som annars är mest känd för att streama e-sport. ”Best Club” kommer att sändas en gång i veckan till en början, men målet är att sända mer material än så.
Att Pewdiepie blivit ett fenomen är svårt att säga emot, däremot verkar det som att han, liksom flera andra kändisar, hela tiden måste försöka göra mer och värre saker för att fortsätta vara aktuell. Den nya satsningen på Twitch kan vara ett sätt att gå tillbaka ett par steg och inte balansera lika nära kanten till för mycket, något som uppenbarligen skedde i samband med ”Scare Pewdiepie”. Om Pewdiepie kommer fortsätta behålla sin storhet, eller om han likt andra personer som snabbt når stor framgång för att sedan sakta falla i glömska återstår att se. Fortfarande drar hans uppladdningar visningar i miljonklassen, så helt ute ur matchen är han inte än.