Kommer Office och Windows att snart tänka åt dig?

Mjukvarujätten bakom operativsystemet Windows annonserade nyligen att man ska satsa mer på artificiell intelligens. Det första steget är att slå samman sina forskningsavdelningar, och det uttalade målet är att tillämpa AI i en rad produkter; inklusive populära Officepaketet, till exempel.

Microsoft annonserade i slutet av förra veckan att man kommer att slå samman labbavdelningen Microsoft Research med teamet som hittills utvecklat främst AI-botar som exempelvis Cortana.

Den nya, 5000 man starka avdelning kommer att ledas av Harry Shum och kommer att prioritera produkresultat framför den mer akademiska forskning som Microsofts forskare hittills inriktat sig på, skriver Recode.

Microsoft vill implementera AI-lösningar till en mängd produkter, utöver Cortana-assistenten. Skype, Office och andra infrastrukturella tjänster från Microsoft – säkert även vårt vanliga Windows – kan mycket väl i framtiden böra tänka åt oss i vardagen.

Läs mer:Microsoft är redan redo att konkurrera med Google Assistant

Ett exempel på vad AI-teknologi kan användas till av Microsoft är Microsoft Pix, en smart fotoapp som utgår från att det bästa fototillfället troligtvis är över när vi väl tar själva fotot – så den låter iPhonekameran ta foton före (?) och efter att man trycker på knappen.

Enligt Shum så har man “bara börjat skrapa på ytan av vad som är möjligt” att uppnå med AI-teknologin.