Kommer Facebook nu krossa LinkedIn på riktigt?

Igår (onsdag 15/2) lanserade Facebook sin senaste utveckling för den nordamerikanska marknaden: Möjligheten att lägga upp jobb som personer kan ansöka om direkt på Facebook. Med 1, 3 miljarder användare dagligen kan det här på riktigt utmana LinkedIn.
Använder du LinkedIn när du letar nytt jobb men du spenderar mer tid på Facebook till vardags? Då är du inte ensam, och det är därför Facebook nu vill ta sig in på jobbsökarmarknaden på riktigt. Tanken på att kunna vara en länk mellan arbetssökande och arbetsgivare har Facebook haft länge, men det var först i juni som arbetet påbörjades på allvar.

Företag kan nu snabbt och enkelt lägga upp en jobbannons på Facebook, det går även att lägga den som en riktad annons mot Facebooks olika användarsegment. Användare kan direkt i annonsen ansöka till jobbet, skriva ett personligt brev och även använda information från sin profil för att fylla i CV och personuppgifter. Teoretiskt sett kan även intervjun ske via Facebook Messenger, så du behöver inte ens lämna plattformen förrän det är dags att skriva på anställningsavtalet.
Men är det här verkligen slutet för LinkedIn? Det finns så klart vissa tydliga fördelar med att använda Facebook, många har redan mer information där än på LinkedIn. Men för många finns det en tanke bakom att hålla Facebook och LinkedIn separata. Precis som du i ditt fysiska liv försöker få balans mellan arbete och fritid, vill du sannolikt även ha denna balans för ditt digitala liv.
På Facebook har du sannolikt andra kriterier för vilka som finns i ditt nätverk, och vad du postar än vad du har på LinkedIn. Vill du ha din chef på Facebook, eller kanske dina kunder? Det handlar inte så mycket om att leva dubbelliv som att på ett enklare sätt organisera de olika sfärer som du rör dig i varje dag. Det finns ju sannolikt skillnader mellan vilka beteenden du visar upp på jobbet och privat.
Samtidigt går det inte att undvika den enorma exponeringsmöjlighet som finns i att lägga upp en annons på Facebook jämfört med LinkedIn. På LinkedIn finns närmare 470 miljoner användare, däremot säger det lite om hur aktiva dessa användare är på daglig basis. Den senaste statistiken från Facebook visar på närmare 1,3 miljarder dagliga användare, och 1,85 miljarder användare i månaden. Sannolikheten för att fler personer ser en annons på Facebook än LinkedIn är därför betydligt större. Frågan är om det är rätt person som ser annonsen?
Facebook har genomfört tester med den nya utvecklingen i Chicago sedan i augusti, och resultaten ser än så länge lovande ut. Om försöket faller väl ut även i större skala på den Nordamerikanska marknaden kommer vi nog inom kort även se jobbannonser på våra svenska Facebooksidor. Sedan är det upp till dig om du kommer att använda dig av den nya möjligheten.