Kommer Chrome snart gå om Internet Explorer?

För första gången sedan 1990-talet ser det ut som att Internet Explorer (och dess nyaste version, Edge) kommer att puttas ner från sin ledning –  av Google Chrome.

Detta rapporteras av Computerworld, som hänvisar till siffror från Net Applications. Dessa visar att Internet Explorer/Edge ligger på 43 procent av världsmarknaden – medan Chrome är tätt efter, med 39 procents marknadsandelar.

För bara ett år sedan såg det inte lika farligt ut för Microsofts gamla webbläsare – då hade man 57 procent av världens surfande marknad. Fortsätter detta månatliga tapp, så kan vi om någon knapp månad se Chrome springa om de båda webbläsarna.

Läs mer: Apple förlorar mot Google i mobilen – Chrome mer populär än Safari

På sätt och vis är detta kanske naturligt – Google är på sätt och vis 2010-talets Microsoft, i det att man är med och leder – kanske dominerar – mycket av utvecklingen inom den senaste IT-teknologin. Android styr smartphonevärlden, och alla surfar via Chrome.

En annan tolkning ligger säkert också i att det numera finns en uppsjö alternativ, och att ett enda företag inte längre kan räkna med total dominans – något som Microsoft faktiskt åtnjöt under en tid kring millennieskiftet.