Klaga inte på uppkopplingen- den är typ bäst i världen

I dag släpper Akamai sin rapport ”State of the Internet” för tredje kvartalet 2015. Enligt rapporten är Sverige fortsatt det land som har högst genomsnittlig uppkopplingshastighet i Europa.

Sverige har den näst högsta genomsnittliga uppkopplingshastigheten i Europa och näst högsta i världen med 17, 4 Mbps. En ökning med 8, 6 procent sedan andra kvartalet 2015 och hela 23 procent jämfört med samma period 2014.

Sverige når globala toppositioner både när det kommer till procentuell andel uppkopplingar med bredbandshastighet över 4 Mbps (92 procent) och uppkopplingar över 25 Mbps (19 procent).

– Ett snabbt och säkert Internet är i dag en viktig pusselbit för att vårt samhälle ska fortsätta att utvecklas och fungera. Den starka infrastruktur som vi har byggt upp i Sverige gör att vi ligger i framkant och kan erbjuda både företag och privatanvändare goda förutsättningar för kommunikation och utbyte. Vi ser nu en snabb utveckling globalt där de flesta nationer får bättre förutsättningar för snabbt Internet för varje kvartal som går. Inom en snar framtid kommer många länder vara på Sveriges nivå tror jag, säger Per Sterner, vd Akamai Sverige.

Europa har högst genomsnitt, Asien dominerar ”peak-hastigheter”
Europa fortsätter att stå för världens högsta genomsnittliga uppkopplingshastigheter, och med undantag för Italien och Frankrike uppnådde samtliga europeiska länder under tredje kvartalet 2015 genomsnittliga uppkopplingshastigheter på över 10 Mbps.

På listan över de högsta genomsnittliga ”peak-hastigheterna” ligger de asiatiska länderna i topp, där Sverige med sina 69 Mbps hamnar på en global tiondeplats. I Sverige görs var femte uppkoppling (19 procent) med en hastighet på över 25 Mpbs, vilket innebär den procentuella högsta andelen jämfört med resten av Europa och den näst högsta i världen efter Sydkorea (24 procent).