Kinesiska E-handelsjätten investerar i E-sport – hoppas få sporten till OS

E-sporten växer stort, och tar allt mer plats på den internationella sportscenen. Även om vissa fortfarande är osäkra på om något så stillasittande kan klassificeras som sport, så verkar i alla fall den kinesiska E-handelsjätten Alibaba tycka att E-sporten förtjänar en bättre ställning.

Tidigare i veckan så kom det uppgifter kring att Alibaba investerar 150 miljoner dollar – cirka 1, 6 miljarder kronor – i organisationen IeSF (International e-Sports Federation) som verkar för att stärka E-sportens ställning.

Tillsamans med Alibaba så hoppas IeSF nu kunna få med E-sporten i OS, något som man anser är viktigt för erkännandet av sporten. En del av pengarna ska också inbegripa en prispott på 5,5 miljoner dollar för World Electronic Sports Games – en turnering som ska ha spelare från “ett hundratal länder och områden”.

Läs mer: E-sport lockar allt fler tittare och TV-bolag

Det är ofta stora pengar som det handlar om inom E-sporten. Nyligen annonserades den kommande ESL One-turneringen för spelet DOTA 2, där prispotten ligger på 250 000 dollar (över 2 miljoner kronor) och som äger rum i Sydkorea.

Nu är det förstås inte en fråga om prissummor när man bestämmer huruvida en sport ska vara med i OS eller inte, men det är i alla fall vad IeSF hoppas på. Man har redan ansökt om tillåtelse hos den internationella olympiska kommittén.