Kina först ut med att ta AR till nästa steg

Baidu kallas enligt vissa för Kinas svar på Google. Nu ska sökmotorföretaget lansera ett nytt sätt för att göra sökningar på nätet – med hjälp av AR (augmented reality). Den nya sökplattformen DuSee ska kunna “förstå” fysiska föremål i verkligheten och låta dataskapade figurer interagera med omvärlden.

Tekniken känns igen från kända Pokemon Go, men här har den en något annorlunda tillämpning. Genom att peka på ett föremål med sin mobilkamera så ska användare kunna låta olika dataobjekt interagera med dem.

Läs också: Den här videon kan du både se och röra

I Baidus demovideo för sin AR-plattform så får man exempelvis se hur blommor ploppar upp från en annons för schampo (?). Titelbilden ovan föreställer också en karta av Shanghai som förvandlats till en skojigare 3D-variant via appen.

Än så länge är det oklart kring när DuSee släpps, men säger att man kommer inkorporera den i sina populäraste appar – vilket såklart även innebär deras internetsökning. Om detta innebär att man kommer kunna få information om sin omvärld genom att bara peka på den med mobilkameran återstår att se, men om så är fallet vore det riktigt spännande – utöver att ge en faktisk, praktisk användning av AR-teknologi.