Kendrick Lamar album To pimp a Butterfly sätter nytt rekord på Spotify

Kendrick Lamars nya album To Pimp a Butterfly har satt ett nytt rekord på Spotify med hela 9, 6 miljoner strömmar under sin första dag i tjänsten. Det är nu Spotify visar sin storhet att det möjliggör för en musiker att få en sådan enorm spridning, så snabbt.

Det är inte alltid vi tänker på det mest uppenbara att strömmande musiktjänster gör verklig nytta både för musikälskare och för musikern bakom låtarna. När vi digitaliserade distributionen skapade vi ny kraft som musikerna och konsumenterna äger. Visserligen vill Spotify ha sin andel för att de gör det möjligt, men det är ändå vi konsumenter som håller i taktpinnen.

För Kendrick Lamar har framgången blivit flerfaldig. För det första har det blivit intäkter från 9,6 miljoner strömmar under en dag. För det andra har han nått ut med musik till flera miljoner musikälskare. För det tredje har han fått feedback på hur de lyssnat på hans album, vilka låtar som triggar, vilka låtar som vi hoppar över.

Snart kommer fler strömmande musiktjänster, som den från Apple. Fler tjänster betyder ökad konkurrens och det är bra grejor det för musikerna och för konsumenterna. Det här året lär bli musikens år och låt oss hoppas att den blir lika god som förutsättningarna antyder.