Kan humor vara nyckeln till framgång på sociala medier?

Varumärken som publicerar roligt material på sociala medier ses som mer minnesvärda, samtidigt som de får insikter samt känslomässiga reaktioner från läsare och tittare.

Skratt är ett universellt språk och en av våra första kommunikationsmetoder. Innan vi kunde tala eller skriva så använde vi skratt för att uttrycka glädje i anslutning till en situation. Det är också en form av kommunikation som minskar klyftan mellan olika språk, kulturer, åldrar och demografi. Så det är inte konstigt att roliga memes och kvicka hashtags är en sådan hit på sociala medier. “Humor användes på nästan enhälliga nivåer för all viral reklam. Följaktligen har denna studie identifierat humor som den universell dragningskraften för att göra innehåll viral.”

Humoristiskt innehåll delas alltså mer på sociala medier. Det är en uppenbar fördel för ditt varumärke. Men vilka andra fördelar kan du få genom att få din publik att skratta?

Här är fyra andra fördelar med att använda humoristiskt innehåll på sociala medier:

 

  1. Det skapar gemenskap.

Att skratta är socialt. Vi skrattar 30 gånger mer när vi är med andra människor än när vi är ensamma, enligt Robert R. Provine, professor i psykologi och neurovetenskap vid University of Baltimore. Skratt lindrar spänningar och bildar en känsla av gemenskap inom grupper. Få dina fans eller Twitter-anhängare att skratta, och du kommer att bidra till att skapa en känsla av gemenskap och bygga upp kontakter med ditt varumärke bland dina fans och anhängare.

 

  1. Det utlöser känslomässiga reaktioner.

Humor skapar positiva känslor. Skratt frigör endorfiner, slappnar av kroppen, stärker immunförsvaret, hjälper till att lindra stress och allmänt får oss att må bra. Dessa fysiologiska och kemiska reaktioner är omedvetna, och skapa en behaglig känslomässig reaktion. Genom att använda humor i ditt innehåll på sociala medier, hjälper det dig att associera trevliga känslor med ditt varumärke.

 

  1. Det gör ditt varumärke minnesvärd.

Positiva känslor skapar minnen. Forskning har visat att bara 42 procent av positiva erfarenheter glömdes, medan 60 procent av negativa erfarenheter bleknat från minnet. Ingen minns en tråkig Facebook-inlägg eller en tråkig YouTube-video. Att publiken mår bra genom humoristiska innehåll kommer det att hjälpa dem att komma ihåg ditt varumärke på kort och lång sikt.

 

  1. Det ger publiken insikt.

Peter McGraw, chef för Humor Research Lab och författare till The Humor Code anger att något som är roligt är något mittemellan ”vardaglig observation” och ”dåliga beteenden”. Något som endast är vardagligt kommer inte vara roligt, och något som är ett dåligt beteende kommer inte heller vara roligt. Mittemellan dessa två spektrum anser han vara det s.k. ”sweet spot” där det blir roligt.

Att lära sig vart ”the sweet spot” är för din publik kan berätta en hel del om deras inställning, värderingar och önskemål. För att hitta denna perfekta korsning, kan du behöva testa saker du tycker är för godartad eller alltför stötande, vilket skapar vissa risker. Men de insikter du får för din publiks mentalitet kan vara väl värt det.

Att vara rolig bidrar till att skapa starkare känslomässiga band med din publik, skapar bättre ett bättre varumärke och bygger en närmare sammansvetsad grupp. Humor kommer inte alltid naturligt, och behöver inte alltid vara rätt strategi för just ditt varumärke. Lyckligtvis tillåter sociala medier dig att testa idéer snabbt för att hitta de bästa humoristiska strategier för både ditt varumärke och målgrupp.