Kan han ha rätt igen – mannen bakom mobiltelefonen tror på trådlös batteriladdning på distans

Marty Cooper, som många kallar mobiltelefonins fader och uppfinnaren av den första handhållna, mobila telefonen stödjer var han tror är nästa teknologiska framsteg – trådlös laddning över avstånd. Kan han ha rätt igen?

Han arbetade för Motorola under 30 år, och utvecklade under 1970-talet det som skulle bli vår moderna mobiltelefon. Nu har ställt sig bakom ett litet amerikanskt företag, kallat Energous, som just nu håller på att färdigställa en produkt som ska kunna ladda 12 enheter på över 9 meters avstånd.

Produkten heter WattUp, och ska kunna ladda enheter som kräver 12 eller mindre Watt. Tekniken går ut på att en router sänder ut en laddningssignal via en radiofrekvens (likt WiFi) till enheters mikrochip. Dessa mikrochip omvandlar sedan signalen till “vanlig” DC-ström.

Enligt WattUp så ska man kunna ladda fyra enheter samtidigt inom 1,5 meter med samma hastighet som om de vore laddade via kabel. Men hastigheten minskar ju fler enheter som laddas och ju längre bort de befinner sig.

Samtidigt som mängden tekniska prylar som vi bär på oss dagligen ökar, så tror Cooper att behovet av att ladda dem oftare ökar – “man kommer inte vilja ta sig av dem och stoppa in dem i väggen”, sade han till CNN “därför borde de laddas konstant”.

Energous har nu fått tummen upp för deras första version av WattUp från amerikanska energimyndigheten, och har därmed kommit ett steg närmare sitt mål. Denna första version kan ladda små prylar, som hörselapparater och liknande medicinska enheter, på nära avstånd.

Det är inte bara Cooper-stödda Energous som sysslar med denna teknik dock. Amerikanska företag som WiTricity, Nikola Labs jobbar också på distans-laddning, medan Apple också sägs arbeta på en sådan lösning för deras iPhones.

Har Marty Cooper rätt – och befinner vi oss snart i vad Nikola Labs kallar för “ett vågornas krig” där alltfler företag kommer konkurrera om vår trådlösa laddning?

Läs mer: Apples medgrundare Wozniak: ”Vi är nära en revolution inom artificiell intelligens”