John Oliver uppmanar alla internetanvändare att kritisera nytt lagförslag

Trump-administrationen fortsätter att införa lagar som hotar ett öppet och neutralt internet. Komikern John Oliver uppmanar därför i senaste avsnittet av ”Last Week Tonight” användare att kritisera förslaget på FCCs hemsida – www.gofccyourself.com.
Amerikanska ”Federal Communications Commission” (FCC) har under ledning av sin nya ordförande Ajit Pai föreslagit en lagförändring som hotar ett neutralt och öppet internet. Det är idag olagligt för internetleverantörer att favorisera en viss sajt över en annan genom att tillhandahålla mer bandbredd (och därmed göra sajten snabbare). Den lag som styr detta vill nu Pai göra mindre kraftfull, och därmed öppna upp för möjligheten att stora företag kan betala internetleverantörer för att få snabbare internet.
Resultatet kan bli att små sajter riskerar att strypas av större bolag som har råd att köpa sig mer bandbredd, och därmed hotas såväl neutralitet som fri konkurrens på internet. FCC har öppnat upp för möjligheten att kommentera det nya förslaget, men de har gjort vägen till kommentarsfältet komplicerad. Därför har Oliver och Last Week Tonight skapat en egen adress som tar användaren direkt till kommentarsfältet.
Redan för tre år sedan gjorde Oliver en liknande uppmaning när FCC hotade det öppna internet. Resultatet blev att FCCs sida kraschade under de många användare som ville kritisera och kommentera det dåvarande lagförslaget. Om samma sak kommer att hända igen återstår att se.
Det är en 20 minuter lång monolog där Oliver steg för steg bygger upp en bild av vad det nya förslaget innebär, och vilka konsekvenser det kan komma att få. Det är ett klipp som helt klart är värt att titta på!