“Jodå, Facebook är visst ett mediebolag” – publicist svarar på Zuckerbergs uttalande

Vi skrev igår om Mark Zuckerbergs uttalande där han underströk att Facebook aldrig ska bli ett “medieföretag” på frågan om de vill ge sig in i nyhetsbranschen. Uttalandet har upprört flera publicister, däribland Recode, som ger svar på tal; Jo, Facebook är redan ett medieföretag. Och ett väldigt framgångsrikt sådant.

Läs mer: Facebooks grundare: ”Facebook ska inte bli ett nyhetsbolag”

Många inom den mer etablerade publicistvärlden har uttryckt sin oro för att jättarna Facebook och Google alltmer dominerar den digitala nyhetsförmedlingen – ofta utan att betala den redan pressade nyhetsmakaren.

Mark Zuckerbergs uttalande bör förstås ses i ljuset av detta, och tolkas som ett sätt för tech-mogulen att lugna de många publicister vars innehåll delas så ofta via just Facebook. “Vi är ett techföretag, inte ett medieföretag”, sade Zuckerberg.

Men Recode håller inte med. Tvärtom konstaterar man att Facebook visst är ett mediebolag, och dessutom väldigt bra sådant. Man ser det rätt enkelt – “när man fångar människors uppmärksamhet, och säljer denna uppmärksamhet till annonsörer gissa vad? Då är du ett mediebolag”.

För att visa på hur stora intäkter “fejjan” får från detta tar man också med uppgifter kring de senaste inkomsterna – som gått från 1 miljard dollar 2012 till 6 miljarder andra kvartalet 2016.

Recode tror att den främsta orsaken till att Facebook inte vill bli kallade för ett mediebolag är för att varken investerare eller anställda tech-utvecklare vill jobba med ett medieföretag.

Kanhända att Recode faktiskt har en poäng? Eller krävs det mer än att “bara” dela andras nyheter (för hutlösa mängder pengar) för att kallas ett mediebolag? Kan det också hända att Facebook ogärna vill vara det för slippa det tunga redaktionella ansvaret?