Trots att du är på semester kollar du säkert jobbmailen lite då och då, och kanske till och med slänger in en timmes arbete eller två. Men vad är det då för dator du använder, och vilket nätverk? Semesterjobbandet skapar nämligen en hel del huvudbry för IT-avdelningen och säkerhetschefen.
Det har blivit allt vanligare att arbeta på distans eller att arbeta under semestern, eftersom vi ändå har tillgång till bra uppkoppling så gott som överallt. Möjligheterna att surfa i hela EU på samma sätt som du gör hemma i Sverige ökar dessutom möjligheterna att arbete utomlands. En undersökning från SIFO visar att ca hälften av alla svenskar kollar jobbmailen även på semestern.
Men för IT-avdelningen innebär det här en hel del nya utmaningar i fråga om IT-säkerhet. Du kanske har med dig jobbdatorn eftersom allt jobbrelaterat finns där, men då passar du även på att använda datorn för privat surfing, något som kan innebära risker om du surfar in på sidor som inte är säkra eller laddar ner program som inte är tillförlitliga. En tredjedel av de tillfrågade menar att de använder jobbdatorn privat, och 20 % menar att de räknar med att jobba under semestern. Det är heller inte ovanligt att medarbetare laddar ner företagsinformation för att kunna ha den med sig i datorn, men vad händer om datorn då skulle bli stulen?
Undersökningen gjordes på uppdrag av Citrix, och de kommenterar resultatet med att många företag fortfarande ser på arbete som något som sker på kontoret, och i undantagsfall skapas lösningar för att kunna arbeta på distans. Men för medarbetarna har den ständiga uppkopplingen, allt fler molnlösningar och mindre men kraftfullare typer av enheter gjort att det idag är vanligt att kunna arbeta lite var som helst.
Lär dig mer: Nu vet vi allt om IT-säkerhet
En lösning på problemet är att knyta säkerheten till mjukvaran och apparna, istället för till den fysiska enheten. På så sätt är det mindre risker förknippat med att du arbetar med jobbdatorn via hotellets Wifi i Spanien. Säkerhetstänket har visserligen ökat, i synnerhet efter senaste tidens uppmärksammade hackerattacker. Men det finns fortfarande en hel del att göra menar Peter Söderholm, IT-chef på Citrix. Med dagens teknik borde det helt enkelt inte finnas några hinder för att göra distansarbete till norm, dessutom bör hela tanken på jobbdator vs. privat dator ses över. Det är nog orimligt att vänta sig att medarbetarna enbart ska använda jobbets dator till jobb, i synnerhet under semestertider.Alternativet är att ha datorer som är fast på kontoret, något som dessvärre nog kommer att minska produktiviteten, eftersom människor idag vant sig vid friheten att kunna arbeta på andra platser än bara på kontoret.