Japansk start-up satsar på Skandinavien

BHI Inc är en Tokyo-baserad start-up som utvecklar mobilappar för iOS. Skandinavien är en av deras viktigaste marknader för appen Swingmail som lanserades på Apple App Store i januari i år. Emelie Fågelstedt har intervjuat gänget bakom appen i Tokyo. Läs här hur ett japanskt företaget tänker när det kommer till den skandinaviska marknaden.

Swingmail är en prioriterande mailbox-app som samlar konversationer från olika mail- och sociala medier-tjänster, för att bara leverera viktiga meddelanden. Grundaren Yasuhiro Himukashi kommer själv från en dokumentärfilmsbakgrund och hoppas att med appen kunna erbjuda användare ett enklare sätt att kommunicera i en annars fragmenterad värld av låsta appar.

Hur skiljer sig Swingmail mot andra mailappar som Inbox by Gmail eller Mailbox?
– Med Swingmail vill vi utmana hur man traditionellt tänker på mail, genom att skapa en inkorg med funktioner som påminner mer om en meddelandeapp. Mail har sett likadant ut i nästan 20 år, vi vill ta tillvara mer på hur folk faktiskt kommunicerar med varandra idag genom att samla alla meddelanden mellan en person över olika kanaler i en tråd. Samtidigt har vi utvecklat algoritmer som lär sig att bara leverera en användares allra viktigaste meddelanden. Lite som en personlig assistent som hjälper dig att avgöra vad du borde fokusera på just nu. Med Swingmail vill vi inte ersätta andra appar för mail och sociala medier, vi vill erbjuda ett alternativ för den som är på språng och vill hålla koll på bara det viktigaste, förklarar Yasuhiro Himukashi, VD och medgrundare BHI Inc.

Varför satsar en japansk start-up på den skandinaviska marknaden?
– Skandinavien är känt för att ligga i framkant vad gäller ny teknik och nya tjänster. Det är en marknad där man kan förvänta sig bra feedback från användarna som alla är vana appanvändare. Dessutom har vi två svenskor som jobbar med vår globala marknadsföring som del av teamet, Emelie Fågelstedt och Fanny Johansson Pieterse. Än så länge har vi fått värdefulla insikter från den svenska marknaden där early-adapters hjälpt oss att vidareutveckla grundläggande funktioner i vår tjänst., berättar Yasuhiro.

Det är nu två år sedan BHI grundades, som en del av Samurai Incubator, en av Japans främsta start-up inkubatorer. Efter att ha säkrat sin första finansieringsrunda i april förra året flyttade företaget till sitt nuvarande kontor i en gammal industrilokal i stadsdelen Higashi-Nihonbashi i centrala Tokyo. Idag sitter 15 personer på kontoret, främst utvecklare. Under det senaste året har det blivit ett antal resor över Atlanten till Silicon Valley.

Hur ser startup-sfären ut i Japan idag?
– Det börjar bli vanligare med startups i Japan, även om marknaden inte riktigt mognat ännu. I San Francisco-bukten investeras mer pengar i nya företag och det finns ett naturligare nätverkstänk. Start-ups hjälper varandra att bygga nätverk och att göra introduktioner till riskkapitalister och andra intressenter. Vi börjar sakta att få mer av ett sådant tänk även här i Tokyo, med en växande start-up community och fler aktiva inkubatorer. Eftersom området än så länge är nytt kan det vara svårt att få tag på bra utvecklare; men vi har haft turen att lyckas bygga ett bra team som jobbar hårt med och tror på vårt projekt.

Varför ska en användare ladda ner Swingmail?
– För designen och användarupplevelsen. Jag är ingen maskin, och jag vill att appar jag använder ska vara vackra att titta på, enkla att använda. Eftersom mail är öppet, till skillnad från de flesta sociala medier och meddelandeappar, så äger du själv dina konversationer och kan använda dem i tjänster du själv väljer. Med Swingmail skapar vi en plattform där du kan använda din mail i ett slags chattformat, och du kan kommunicera snabbt och enkelt med vem som helst eftersom alla har en mailadress. Du är inte bunden till en viss plattform för att prata med en viss person, du kan prata med vem som helst.

– Jag tror att hela projektet kommer att bli ännu mer intressant framåt. Vi har precis fått en ny rådgivare som är doktorand i ‘machine learning’ från Tokyo University som kommer att arbeta tillsammans med oss för att utveckla nya funktioner. Vi vill förbättra våra algoritmer ytterligare så att appen kan ge ännu bättre förslag till användaren, för att peka ut det viktigaste. Med hjälp från feedback och kontakt med våra användare hoppas vi kunna utveckla en produkt som än mer stämmer överens med hur folk faktiskt vill kommunicera. Ju fler som är med och tycker till från början, ju bättre kommer appen att kunna bli.

Swingmail kan laddas ner kostnadsfritt på Apple App Store. BHI Inc har även utvecklat appen Swingbook.

Artikeln är skriven av

emelie_fagelstedt

Emelie Fågelstedt

フォーゲルステットエメリー
Digital Communications and Social Media Consultant
@emeliefagel
www.emeliefagelstedt.com