När jag försöker få tag på min dotter med röstsamtal så är det i princip omöjligt. Men så fort jag textar får jag svar. Tänkte att det kanske är bara jag och hon, men nu visar det sig att vi är inte ensamma om att ha den här problematiken.
”Vi hörs” är ett uttryck som sannolikt är på väg bort, i varje fall om man ska använda uttrycket bokstavligt. När Mecenat Insights ställde frågan till Mecenatstudenterna om hur de helst kontaktar sina kompisar så svarar långt över hälften, 65 procent, att de föredrar att skicka textmeddelanden framför att prata i telefon. 19 procent ger i alla fall det muntliga samtalet en chans och ringer först men textar sedan om ingen svarar. Bara 16 procent är ”old school” och håller fast vid att enbart ringa.
Hur skiljer de sig åldersmässigt inom studentgruppen?
Tittar man på enbart gymnasieeleverna så skiljer sig resultaten en del. Något överraskande är de mer benägna att ringa än de lite äldre som pluggar på universitet, högskola eller annan eftergymnasial utbildning. Det är fortfarande mer än hälften av gymnasisterna som helst textar men ”bara” 59 procent den här gången medan 25 procent ringer först och 16 procent bara vill prata.
Vad använder man då för att chatta?
Topp tre för de vanligaste kanalerna för textandet på eftergymnasial utbildning är SMS, Messenger och Snapchat. Tittar vi enbart på gymnasiestuderande så har de en annan favorit. Då är det Snapchat som kniper förstaplatsen tätt följt av SMS och ganska långt efter det Messenger. Lite oväntat hamnar WhatsApp utanför pallplats i båda grupperna.
Telefonsamtal vs Textande
Textmeddelanden: 65 %
Ringer först, textar om ingen svarar: 19 %
Ringer enbart: 16 procent
Topp tre chatt-appar – Eftergymnasialadfs
SMS
Messenger
Snapchat
Topp tre chatt-appar – Gymnasiestuderande
Snapchat
SMS
Messenger