“Jag tror att detta kommer att kunna bli ett miljardbolag”

Vivallabolaget TransferGalaxy fortsätter att bryta ny mark med sin tjänst för utlandsbetalningar. Nu tar bolaget in 30 miljoner för att finansiera sin expansion.

Sedan starten 2016 har närmare 200 mkr skickats genom tjänsten.

TransferGalaxy har tagit fram en billigare och snabbare lösning för att skicka pengar till andra länder via mobil eller dator. Mottagaren tar emot pengarna i sin mobila plånbok omedelbart, till skillnad från traditionella utlandsbetalningar.

Grundarna Yosef Mohamed, Khalid Qassim och Ali Mohamed, som likt många av världens invandrare, själva skickat pengar till släktingar på månadsbasis förstod vilka stora möjligheter det fanns för förbättring, vilket lade grunden för TransferGalaxy:

– “Tidigare har större aktörer som Western Union haft monopol på marknaden. Kunder har tvingats betala höga avgifter och använda sig av krångliga och osäkra system eftersom de inte haft något annat alternativ. TransferGalaxy erbjuder ett snabbare och enklare alternativ som utgår från mobilen – som ett swish för utlandsbetalningar. På så vis slipper kunden förutom de höga avgifterna även den tid och kostnad som tillkommer för att hämta ut pengarna” säger Yosef Mohamed, VD och medgrundare.

Det remitteras – skickas pengar till nära och kära i hemlandet – 605 miljarder dollar årligen globalt. Till skillnad från aktörer som t.ex. TransferWise riktar sig TransferGalaxy till de nära 2 miljarder människor som idag saknar tillgång till bank och främst utgår från mobilen som infrastruktur för betalningar. Mobile wallet är den snabbast växande betalningsmetoden i världen och är ett resultat av ökad mobilanvändning, otillgänglig infrastruktur och instabila finansiella system i dessa länder. I exempelvis Somalia, grundarnas hemland, använder 73% mobile money, vilket kan jämföras med de 15% av befolkningen som har en traditionell bank. Mobile money gör att överföringen sker omedelbart och är 100% spårbar. Spridningen och tillväxten av mobile money har möjliggjort för TransferGalaxy att växa snabbt och få kunder på ett stort antal marknader. Under 2017 fick bolaget även tillstånd från Finansinspektionen för att skicka pengar från hela Europa, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den nyemission om 30mkr som nu genomförs ska hjälpa TransferGalaxy att accelerera sin etablering i Europa. Bolaget skickar redan idag pengar från 25 länder i Europa och de flesta av kunderna har hittills genererats genom personliga rekommendationer. Nu ska bolaget öka sin närvaro både online och offline genom att rekrytera och ytterligare stärka sin närvaro lokalt.

Medgrundare och VD Yosef Mohamed ser ljust på framtiden:

– Med det nya kapitalet, tillståndet från Finansinspektionen och den breda kompetensen från Alfvén & Didrikson och BackingMinds, kan vi nå våra mål ännu snabbare. Vi vill bli ett globalt bolag och Vivallas största arbetsgivare.

Miriam Grut Norrby som ansvarar för investeringen hos Alfvén & Didrikson ser stora styrkor i teamets närhet till kunderna och det bolaget åstadkommit hittills:

– TransferGalaxy agerar på en marknad som idag domineras av befintliga aktörer vars tjänster fungerat på i princip samma sätt alldeles för länge. Att ge fler människor möjlighet att skicka och ta emot pengar på ett snabbt, säkert och helt digitalt sätt hjälper inte bara användare att spara pengar utan kan även bidra till minskad korruption och mer effektivt bistånd. Vi är imponerade av det grundarna åstadkommit och av hur älskad och omtyckt tjänsten är bland användarna.

Susanne Najafi, Founding Partner BackingMinds instämmer:

– Transfer Galaxy riktar sig till en enormt förbisedd målgrupp som både grundarna och vi på BackingMinds identifierade som en stor möjlighet. Detta är ett av få bolag från Sverige som vi har sett med så kraftig tillväxttakt och jag tror att detta kommer att kunna bli ett miljardbolag.

Transaktionen är villkorad av Finansinspektionens godkännande.