Jag ritar när folk talar – Frida om jobbet som graphic recorder

Har du någon gång upplevt att det är svårt att skapa tydlighet och samsyn i ett möte, eller bara att få en bra sammanfattning från ett seminarium eller en presentation? Då kanske en graphic recorder kan hjälpa till. I en intervju med Frida Panoussis berättar hon om vad hon gör, och varför fler borde ta hjälp av henne i olika sammanhang.

I dagens arbetsvärld spenderar vi mycket tid i möten och försöker skapa koncensus och samsyn kring olika frågor. Det är här du faktiskt kan få praktisk nytta av den gamla devisen ”en bild säger mer än tusen ord”. Frida Panoussis arbetar som graphic recorder, eller mötesritare, och hennes jobb är att skapa bilder kring det som personer pratar om. Dessa bilder kan fylla flera olika funktioner menar hon.

Dels kan bilderna syfta till att sammanfatta vad som sagts, så att deltagarna får ett visuellt stöd vid en summering av mötet. Dels kan bilderna fylla en funktion i en kreativ process där bilderna hjälper deltagarna att se nya lösningar och möjligheter. Dels kan bilderna fungera som visuella representationer av olika beslut som fattats, för att enklare kunna sprida budskap och beslut i en organisation.

Läs mer: Du kan läsa mer om Frida och jobbet som graphic recorder här!

Frida berättar att hon både ritar live till olika konferenser och seminarier. Hon har bland annat ritat på scen under Sime Consciousness, då hennes ritande livestreamades på en skärm under hela eventet. Under TEDx för några veckor sedan ritade hon också live, men då streamades inte hela processen. Istället visades bilderna på en skärm under pauserna, och såväl stora som små utskrifter sattes upp och delades även ut till deltagarna. Hennes första uppdrag var att rita live till en föreläsning med Christer Olsson, något som hon tyckte var mycket inspirerande och verkligen gav henne känslan av att hon var på rätt spår.

Frida har nämligen inte alltid varit mötesritare, i alla fall inte professionellt. Hon började sin bana som sälj- och marknadsförare och sedermera Key Account och till slut Marknads- och kommunikationschef. Men hon kände att det var dags för en förändring, och trots att många av hennes alternativ på pappret såg bra ut så kändes det inte rätt. Det var under en lunch med en vän som graphic recorder kom upp, och det blev ett Heureka-moment menar Frida. Hon insåg att hon för sin egen del jobbat med graphic recording hela sitt liv då hon tecknat och skissat i samband med utbildningar som hon själv deltagit i. ”Om jag har nytta av mina teckningar så har säkert andra det också” var den tanke som fanns med henne då hon började utforska yrkesvalet mer.

Idag är hon en av en handfull personer som jobbar som mötesritare. Det finns många illustratörer som kan skapa bilder till mötesanteckningar säger hon, men det är få som ritar live för publik. Att rita live är heller inte alltid så lätt, hon har ibland upplevt prestationsångest i samband med att hon ritar, och upplever då en form av ritkramp. ”Då får jag ta några djupa andetag och kanske släppa den bild som jag hade i huvudet och gå vidare, då brukar det släppa” säger Frida när jag frågar om hennes ritkramp.

Men varför ska företag då ha en mötesritare? Frågar jag. Frida kontrar med ”Vad är det värt att fånga en bra idé?”. För det är i grunden vad det hela handlar om, att fånga upp de tankar och idéer som verbaliseras på scen eller i ett möte, och sedan skapa en bild kring det som andra kan knyta an och associera till. Eftersom vi redan tänker i bilder finns det ju allt att vinna på att även kommunicera i bilder säger Frida, som ser hur hennes bilder hjälpt flera företag att kommunicera över kompetensgränser och även snabbat på såväl kreativa processer som beslutsprocesser.

Så vill du ha ett nytt tillskott till din nästa konferens, eller ha hjälp med hur budskap ska nå ut i hela organisationen? Då kanske du ska överväga att ha med en mötesritare nästa gång. Vem vet, du kanske kan fånga den där idén som gör skillnad.