Jag har sagt det förr och jag säger det igen "WTF Sverige!"

Här sitter jag och njuter av eftermiddagsfika och läser att en svensk domstol bestämt att operatörer nu måste blockera sajter på nätet som The Piratebay och Swefilmer. WTF Sverige! Vad håller vi på med?
I fokus är Bredbandsbolaget och sajterna Swefilmer och The Piratebay. WTF-parten är Patent- och marknadsöverdomstolen som nu tvingar Bredbandsbolaget att blockera piratsajterna. Helt plötsligt ska våra operatörer reglera vad vi gör med vår internetuppkoppling. Sverige är numera ett steg närmare Nordkorea.
Att beröva människan från sina val skapar bara ett större motstånd som till slut leder till en revolt. I Nordkorea förbjuder man utländsk TV, så där smugglas det in USB-stickor fyllda med serier och filmer över gränsen. Straffet är säkert lika med döden om man blir ertappad och trots det ökar tittandet.
I Australien tvingar man numera operatörerna att lämna ut uppgifter på de personer som laddar ned upphovsrättsligt material olagligt. Först får man en varning och sen blir det böter. Trots det avtar inte nedladdningen från piratsajterna.
I Sverige ändrade vi lagen för att blidka USA och slängde in killarna bakom The Piratebay i fängelse. Trots det ökade sajten i popularitet och finns nu över hela världen.
Bredbandsbolaget står nu inför faktum – om man inte blockerar sajterna så får man betala en halv miljon kronor i böter. Om de följer domen och börjar blockera så kan de förlora de kunder som inte orkar installera en VPN-tjänst som går runt hela beslutet.
Det finns ingen vinnare i det här beslutet från Patent- och marknadsöverdomstolen. Upphovsrättsägarna kommer inte att vinna något för de som vill titta på deras material kommer fortsätta att göra det, oavsett. Bredbandsbolaget måste börja censurera och hamnar då i ett jävligt dåligt läge.
Du kan idag hitta upphovsrättsligt material på Google, Youtube, Facebook, Popcorn-time och miljontals andra tjänster. Det är ju bara att Googla “Streaming TV” så får du upp 158 miljoner träffar. Ska nu Bredbandsbolaget sitta och blocka alla dessa tjänster från oss användare? Hur är det ens rimligt? Sverige måste likt Kina skapa ett helt departement där det måste sitta tusentals arbetare som dagligen censurerar sajter.
Och jag fattar inte varför tjänster som Google och Facebook aldrig kommer på tal när det handlar om upphovsrättsliga mål? De är ju om någon enablers i frågan.
Bakom den här ‘briljanta’ stämningsansökan står skivbolagen Universal Music, Sony Music och Warner Music som tillsammans med Nordisk Film och Svensk Filmindustri samt Film- och tv-branschens samarbetskommitté ägnat miljontals kronor på att försöka stoppa piraterna.
Enligt domen och aktörerna bakom har Bredbandsbolaget gjort sig medskyldiga till brott som deras kunder begått genom att inte stoppa tillgången till piratsajterna. Eftersom domen föll i Patent- och marknadsöverdomstolen kommer Högsta domstolen inte ta upp målet. Så här är vi nu med en dom som är lika korkad som alla andra försök att tvinga det fria mediet internet att anpassas till kommersiella intressen.
Jajaja, nu kommer jag säkert få kommentarer som “det är ju faktiskt fel att ladda ned upphovsrättsligt material” eller “vaddå är du på piraternas sida eller”. Lugn i båten nu. Jag är inte på piraternas sida och ja, det är fel att ladda ned upphovsrättsligt material. Men det finns smarta sätt att hantera problemet på och så finns det idiotiska. Grundproblemet är fortfarande detsamma – att internet är en fri kanal som inte var tänkt att hantera kommersiella intressen. Internet är allt som vi gör i det vardagliga livet fast digitalt. Vi ljuger, vi stjäl, vi lurar, vi älskar, vi delar, vi värnar och vi är. Att nu tvinga en internetoperatör att reglera hur vi ska agera är lika smart som att låta flortanten sätta betygen i skolan.