Jag har fått Lollipop och så här känns det

När jag kom hem idag och kopplade upp mig mot min Wifi upptäckte jag en liten notis om att jag kan ladda ned och installera en uppdatering till min älskade Sony Z3 Compact.  Nedladdningen på 500 megabyte visade sig vara Android Lollipop.

Mitt första intryck om Androids nya operativsystem är att det är riktigt snyggt. Det känns platt men på ett fräscht sätt, om du förstår vad jag menar. Ikonerna är nya och hela gränssnittet är modernare och fräschare. Jag skriver ordet “fräschare” två gånger med flit för att nyansera hur det känns att använda det nya operativsystemet.

Det är inte jag som pratar i nedan demo.

Lollipops nya design heter Material och till nyheterna hör designelement som ska göra det lättare att navigera enheterna, responsiv design, ny typografi, färre ramar runt bilder med mera.

Nytt är också notiscenter där du kan ser meddelanden som kort. Du kan svara direkt på låsskärmen om du vill. En funktion som jag valt att stänga av eftersom det blir en massa plingande.

En bra funktion är att inkommande samtal inte avbryter den app du kör, och du kan lätt avisa samtalet. För vaje app kan man välja om notifieringar ska prioriteras, stängas av, eller om känslig information ska döljas.

Flera nya funktioner har lagts till för att hantera batteritiden. En av dessa funktioner förlänger batteritiden med upp till 90 minuter. Mer batteritid är något alla vill ha. Det verkar så konstigt att de kan uppfinna nya månraketer men de kan inte skapa bättre batterier. Bättre batterier är ju något alla skulle tjäna på.

Gillar också att mobilen är krypterad som standardinställning. Så ingen kan komma åt din information om den blir stulen. Det är bra grejor det.

Enligt Google har Lollipop upp till fyra gånger snabbare prestanda. Det märks tydligt att det är bättre respons i användargränssnittet, vilket uppskattas mycket.