Apples strömmande musiktjänst lanseras i juni

Apple lanserar sin efterlängtade strömmande musiktjänst i början av juni, under utvecklarkonferensen WWDC. Tjänsten som tagit det bästa från Beats, som Apple köpte förra året, ska fungera på alla plattformar som Android, Windows Mobile och självklart iOS.

Apple har helt uppdaterat Beats, tjänsten som de köpte i maj förra året för tjugo miljarder kronor, för att lanseras på marknaden inom några månader. Med strömmande musik ska Apple köra över konkurrenter som exempelvis Spotify. Apples tjänst lanseras redan i juni och då förmodligen under varumärket iTunes Streaming.

Lanseringsdatumet är satt till i början juni då Apple arrangerar sin utvecklarkonferens WWDC, enligt källor från 9to5Mac och Techcrunch.

Apples musiktjänst har tagit det bästa från Beats – personalisering och rekommendationer – och lagt på sin expertis inom användarvänlighet. Tjänsten kommer att finnas både på webben och i mobilen. Även andra operativsystem som Android och Windows ska kunna använda den. Det är utvecklingen av Androidversionen som skjutit upp lanseringen till juni istället för nu i mars.

Enligt ryktet ska Apple erbjuda iTunes Streaming för cirka 69 kronor per månad, vilket är i par med tjänster som Spotify och Rdio.

Spotify kommer att få det tufft när Apple ger sig in i strömmande-musik-branschen. Visst har Spotify 60 miljoner användare och 15 miljoner betalande kunder men Apple är så mycket större. Apple har hundratals miljoner användare som använder iPads, iPhones och iOS. De har också över 800 miljoner registrerade kreditkort från iTunes och App Store som kan användas för att marknadsföra sin tjänst. Det kommer att bli relativt enkelt för Apple att krossa sina motståndare, om de nu vill.

Det kanske är bättre för Apple att leka lite med sina motståndare först, som en späckhuggare gör med sitt offer. Låt motståndaren få kämpa lite, satsa fler resurser, innovera och när tiden är rätt samt marknaden nått en högre mognad – gå in och krossa.

Förutom miljontals användare har Apple ett enormt berg av pengar. Apple är redan rikare än många länder idag. Med pengarna kan de helt enkelt köpa upp de mest intressanta artisterna. De har redan talangjägaren Jimmy Iovine på plats som letar både gammalt och nytt material. Genom att signa godingar som The Beatles kan Apple nå inte bara de yngre målgrupperna utan även de äldre. Taylor Swift är ett annat exempel på en artist som valde iTunes över Spotify och fler artister lär det bli närmaste månaderna.

Tjänsten lär som vanligt slå oss alla med häpnad när vi får se den för första gången i juni.