IP-Echelon ska fälla piraterna

IP-Echelon är en av världens största antipiratbyråer och har sitt kontor i centrala Melbourne i Australien. I den här artikeln får du lära dig mer om grundaren, hur de jobbar  för att hitta piraterna och vilka företag som anlitar dem.

Företaget specialiserar sig på att spåra piratkopierare och sedan skicka internetanvändarnas IP-adresser till företag som har äganderätt till materialet för att sedan kunna skicka varningsbrev om att upphöra med nedladdningen. Ibland väljer de även att skicka adresserna till internetleverantörerna och informera om att deras nätverk används felaktigt. HBO, Paramount, Sony och Columbia-Pictures är några av de största aktörerna som använder sig av tjänsten för att skydda sina filmer och serier.

Grundaren av företaget och tjänsten, Adrian Leatherland, beskriver sin tjänst som ”Nielsen av piratkopiering”, men istället för att mäta laglig visning som Nielsen gör så mäter de olaglig visning. Genom att kartlägga trender med hjälp av data, och forskning på psykologisk motivation bakom piratkopiering är företaget en av de mest eftertraktade av stora aktörer för att beskydda deras värdefulla material. Trots att företaget är så extremt eftertraktad har de behållit låg profil inom media och Leatherland har aldrig under de 7 år som företaget varit registrerad uttalat sig, tills nu.

IP-Echelon är rankad nummer 15 inom antalet URL som blivit bortplockade från Google och har begärt att över 10 miljoner adresser ska bli otillgängliga till den allmänna publiken för att minska nedladdningen av olagligt material. Dessa URL hittas genom att använda fysiska stationer som finns i över 25 länder där de spårar ”peer-to-peer fildelning”, sociala nätverk, hemsidor och onlinemarknadsföring.

En expert på området berättade till Fairfax i en intervju att IP-Echelon är ”en av de bästa i (piratkopiering övervakning) spelet” och att deras teknik och algoritmer var ”mycket mer sofistikerade” och ”korrekt” än andra inom området, ”De är bra på att känna igen nya trender och bra på att känna igen digitala bevis av alla slag”.

Leatherland och IP-Echelon är alltså de som ska spåra och fälla piratkopierare som bryter mot lagen som år 2013 resulterade i att över 500 miljoner unika användare begått brott enligt en studie utförd av NetNames.