Investeringarna i onlinevideo ökar kraftigt

Samtidigt som investeringarna i onlinevideo ökar (med hela 40 procent) kommer också nya krav på transparens, tydligare mätningar och brand safety. Det visas inte minst när Proctor & Gamle ryter till och hotar med att strypa sin annonsbudget för digitala kanaler.
För att onlinevideo verkligen ska ta fart och på riktigt förflytta pengarna från de linjära kanalerna krävs det bättre mätningar, ökad transparens och högre kvalitet. Något som nu allt fler kräver, efter att Procter & Gambles globala marknadschef Marc Pritchard höjde rösten.
Här handlar det inte bara om målgruppsdata utan också om viewability och framförallt så kallad brand safety. Det var inte länge sedan flera större varumärken antingen hotade om att lämna eller faktiskt lämnade Youtube efter att Googles bristande kontroll över var och hur varumärken exponerades någonstans avslöjades.
Läs också: Marknadsförarna på P&G är trötta på dåliga annonsplaceringar och robotar
För att på allvar kunna konkurrera med det linjära utbudet, både vad det gäller tittare och annonsörer, behöver de digitala kanalerna mogna och lämna fasen “det är digitalt så det är ju coolt”. Idag handlar det enbart om effekter och ROI, något som digitala aktörer måste fortsätta bevisa om och om igen.