Intervju: Natalias vardag med content marketing och native advertising

Hej Natalia, vem är du och vad jobbar du med?

På dagarna jobbar som senior strateg på content-byrån Matter, där jag även är ansvarig för kontoret i Malmö. Till vardags hjälper jag varumärken att hitta kreativa och relevanta sätt att arbeta med ägda och sociala kanaler. Mycket av mitt fokus senaste tiden har varit native advertising och möjligheten att förstärka ägda kanaler samt integration av ägda kanaler, sociala kanaler med PR aktiviteter och reklamkampanjer för att nå bästa möjliga resultat.

Jag försöker hålla mig uppdaterad kring nya trender och har alltid en tanke på hur dessa kan översättas till affärsstrategier för både min arbetsgivare och kunder, med fokus på att leverera värde till varumärken. En del av mitt jobb är att förstå den omvärld vi arbetar i, förstå människors beteenden, den digitala utvecklingen och omvandla det till insikter, analys och konkreta rekommendationer för våra kunder.

Jag är en glad och ganska sprallig person som älskar att rida, gå långa skogspromenader och bada i havet. Har nyligen upptäckt att det är väldigt trevligt att basta och doppa sig i novemberkallt vatten, något jag aldrig trodde att jag skulle uppskatta tidigare.

Du bloggar mycket på LinkedIn och skriver på engelska, varför har du valt det som huvudspråk?

Jag har nästan alltid arbetat internationellt och har under åren fått flera underbara kontakter som inte kan svenska, så det kändes naturligt att skriva på engelska. Inläggen blir tillgängliga för fler helt enkelt. Många artiklar jag läser och länkar till är ofta på engelska, det är också en av anledningarna.

Det känns som att du har en lång och bred erfarenhet inom digital kommunikation – om du fick välja tre inriktningar som du kan extra bra, vilka väljer du då?

Den första är content marketing, det är ett förhållningssätt jag haft redan innan jag visste vad content marketing är. Det handlar framförallt att jobba strategiskt där man har läsaren i fokus, att skapa relevant och värdefullt innehåll hela tiden, långsiktigt. Att ha läsaren i fokus innebär att förstå vad de har för intressen, drivkrafter och förstå vad de gillar. Utifrån det handlar det om att skapa innehåll till varumärkets digitala kanaler, både ägda, sociala och lånade. Vidare tror jag att det är viktigt att arbeta löpande, tänka långsiktigt och bygga upp en relation till sina läsare.

En annan aspekt som är viktig när man jobbar med digital kommunikation är att förstå mekanismerna bakom de olika kanalerna man delar innehåll på. Hur använder målgruppen Twitter, Snapchat eller Facebook, vid vilka tillfällen och vilket typ av innehåll vill de ha i respektive kanal? Det är bra frågor att ställa sig innan man börjar publicera för att få bra resultat. Att arbeta med native advertising är också ett sätt att anpassa innehåll till en kanal, i detta fall en publicist där man som varumärke får tillgång till deras läsare. Precis som med vilken annan kanal som helst behöver innehållet stöpas om för att passa den kontext innehållet ska publiceras i.

Digital strategi är en tredje del i mitt arbete. Har både arbetat med kunder och föreläst om just digital strategi. Det behöver ju inte alltid bara handla om kommunikation, utan även om kärnan i företagets verksamhet, att hitta en ny affärsmodell för att överleva i en allt mer digitaliserad värld.

Du är engagerad i Media Evolution – vad har du för roll där och vad var det som gjorde att du sökte dig dit?

Media evolution är en klusterorganisation för mediebolag och en medlemsorganisation som arbetar för att stärka innovation och tillväxt i södra Sveriges mediebranscher. Jag hittade Media Evolution för många år sedan då de var nystartade, jag gillade grundidén och när Media Evolution city öppnade upp var jag bland de första hyresgästerna att flytta in. Det är en grym samlingsplats för alla i de digitala och kreativa näringarna, och de som är intresserade av dessa näringar. Det är en plattform där många kan samverka och hjälpas åt. Idag är jag sammankallande i valberedningen till Media Evolutions styrelse, ett arbete som är väldigt roligt då vi får vara med i utvecklingen av Media Evolutions arbete och hitta rätt kompetenser till styrelsen. Vi nominerar fyra personer varje år från näringslivet i Skåne och Blekinge, intresset har växt sig starkt de senaste åren.

Vi har ju alla börjat någonstans när det gäller det digitala. Vilken var den första sociala plattformen du kom i kontakt med och hur kändes det?

Oj, det kommer jag knappt ihåg, men Lunarstorm och Facebook är nog de första som jag kom i kontakt med. Lunarstorm var jag inte så aktiv på, kommer ihåg att jag tyckte det var superkul att börja på Facebook. När Facebook kom var det enkelt att hitta och återknyta kontakten med gamla vänner, då man använde sitt riktiga namn istället för alias. Några av de första inläggen på Facebook är mellan mina närmaste vänner, jag skrev mest på andras väggar innan jag började lägga upp statusuppdateringar. Under studietiden frilansade jag åt en lokaltidning och hittade då Mynewsdesk, som var en digital plattform för pressmeddelande, de var bland de första nätverken som jag kom i kontakt med inom arbetslivet.

Ditt absolut bästa digitala tips?

Du behöver inte finnas överallt. Ta reda på var din målgrupp finns, vad de är intresserade av och börja bygg en relation, då kan ni över tid lära av varandra. Jag tror det är bättre att arbeta fokuserat och anpassa innehåll till relevanta kanaler än att försöka täcka alla. Dock uppmanar jag alla att testa nya uppstickare som kommer, för att få en känsla för hur kanalerna fungerar om och se om det finns potential att arbeta vidare i någon av dem.