Intervju med gänget bakom appen Friendo

Friendo är en app som gör det enkelt, kul och snabbt att organisera event med sina vänner. Appen krigar i både Android Play store och Apple Store med miljontals andra appar. I den här intervjun pratar vi med grundarna om sina utmaningar och visioner som start-up.

Friendo-teamet från vänster till höger Mikael Johansson (Teknikchef), Joachim Widd (Produktansvarig), Karl-Johan Drougge (iOS Lead), Danijel Kljakic (Android Lead), Viktor Gällström (VD).

Vilka är ni och varför skapade ni Friendo?

Vi som grundade Friendo är två väldigt sociala killar med visionen att det ska vara enkelt, kul och gå snabbt att organisera event med sina vänner. Vi tyckte att det var jobbigt och tidskrävande att organisera aktiviteter med kompisar på fritiden med allt vad det innebär kring att veta vilka som kan komma och inte, samt att komma överens om tid och plats för eventet. Det kunde t ex vara den där herrmiddagen med 12 personer, fotbollsträningen med korpen-laget eller weekend-resan till London som till slut aldrig blev av. Det ville vi förändra med Friendo!

Vi började att arbeta tillsammans med en konsultbyrå som heter 61 Degrees North, men idag har vi ett in-house-team på 5 personer, utbildade civilingenjörer och högskoleingenjörer, som alla är väldigt duktiga på sitt område. Tillsammans bygger vi tjänsten Friendo både för iOS och Android och inom kort kommer även ett webbgränssnitt.

Har ni fått kapital till att förverkliga idén?

Ja, förutom att i början skjuta till pengar från egna besparingar samt finansiera oss med hjälp av företagslån från ALMI så blev vi hösten 2015 erbjudna en plats i acceleratorprogrammet The Springfield Project i Stockholm. Det var då vi tog in vår första runda med riskkapital. Förutom pengarna som såklart är behövliga i en start-up så var programmet en väldigt bra erfarenhet då det gav oss en boost både vad gäller produktutveckling, marknadsstrategier samt att bygga bolag rent generellt.

Varför behövs Friendo när de flesta har Facebook?

Förutom det uppenbara svaret på frågan att även de som inte har Facebook behöver kunna organisera aktiviteter på ett enkelt sätt finns det två större skillnader mellan Friendo och Facebook Events. Den första är att vi är plattformsoberoende, vilket innebär att du kan skapa ett event i Friendo och bjuda in vänner direkt genom appen eller via sms, email, Facebook och andra sociala medier. Med andra ord kan du, till skillnad från Facebook, enkelt bjuda in alla dina vänner till ett event, och de behöver inte ens ha Friendo för att svara på inbjudan. Det andra är att vi i eventskapandet har implementerat en tjänst som liknar ”Doodle” där du kan föreslå flera förslag på tider och platser som deltagarna sedan får rösta om. Detta gör att du aldrig mer behöver använda flera verktyg för att organisera ett event, samt slippa snacket fram och tillbaka kring vilken dag eller vilken helg som passar för exempelvis den där svensexan.

Förutom dessa konkreta skillnader känner vi själva att Facebook har blivit alldeles för opersonligt och att man mest blir överöst med olika events som man egentligen inte alls är intresserad av. Dessutom skaffar många ungdomar i tidiga tonåren inte Facebook idag då det känns för ”gammalmodigt” och dessa personer behöver ju också ett verktyg att organisera events med så småningom.

Vilka är det som använder Friendo idag? Hur många downloads har ni?

Idag så är vi live med tjänsten i en publik beta i Sverige både på iOS och Android. Tjänsten används av allt från fotbollslag och personer som arrangerar semestrar och middagar till företag som använder den dels för sina kundevent.  Men även de som vill organisera en afterwork med teamet eller en sommarfest. Hittills är det totalt cirka 2.000 personer som blivit inbjudna till Friendo-event varav ungefär hälften laddar ner någon av våra appar och resten använder vårt webbgränssnitt för att rösta och svara på inbjudan.

Vad är målet med appen? Hur ska ni ta över världen?
När vi är nöjda med feedbacken från den publika betan och känner att marknaden verkligen har fått tycka till om tjänsten kommer vi att lansera appen på bredare front i Sverige. Därefter kommer vi att så snabbt som möjligt vilja ta in mer kapital för att kunna lansera tjänsten på fler marknader och senare även globalt. Parallellt med fokus på användartillväxt har vi ett par olika intäktsmodeller som vi kommer att testa av med marknaden. Det slutliga målet är att Friendo ska vara det givna valet världen över när man vill organisera event med sina vänner.

Vad är det roligaste och mest negativa med att vara en startup idag?

Det roligaste är definitivt alla spännande människor man får chansen att träffa. Alla är väldigt drivna och det är otroligt nyttigt med utbytet man får med andra bolag i liknande skeden som ens eget. De negativa sidorna är kanske inte specifika för Sveriges startup-scen men de finns också där. Det är t ex ofta väldigt stressigt och från tid till annan frustrerande, men tråkigt är det aldrig!