Internettrollet kan bo i vem som helst av oss, enligt ny studie

Vi har skrivit en del om hur internettrollen tvingar allt mer av kommentorsfälten att stänga ner och många av oss har säkert erfarenhet av Facebooktrådar utan dess like. Ingen gillar troll. Men nu visar forskning att trollen bor där vi minst anar det – inom oss själva.
Forskare från universiteten Cornell och Stanford visar att, givet rätt omständigheter, så kan vem som helst “bli” ett internettroll. För att forska kring vad som får människor att skriva elaka saker till varandra på nätet gjorde man en undersökning.
Man lät deltagarna göra ett test, som antingen var väldigt lätt eller väldigt svårt. Sedan fick de gå lösa på ett kommentatorsfält för onlineartiklar, där en del av dem redan hade några riktigt trolliga inlägg.
Läs mer: Trollen vinner över diskussionsforumen på nätet
Resultaten var nästan värre än vad man kanske kan vänta sig. Av de som fick fylla i de enklaste testen, och vars kommentatorsfält helt saknade negativa trollinlägg så var det ändå 35 procent som skrev trollinlägg.
Lite mer än man tror, men siffran ökade så fort de som antingen sett trollinlägg i kommentatorsfältet eller fyllde i svårare test – varann (50 procent) skrev trollinlägg själv. Av dem som både sett dåliga inlägg och fyllt i svåra test så var siffran hela 68 procent.
En dålig dag och ett personangrepp och ilskan kan få vem som helst att löpa amok i kommentatorsfälten, verkar det som. Men forskarna ville få detta bekrätat och gav sig ut på jakt bland åratals kommentarer på CNN. Man ville se om inläggens kvalitet varierade beroende på när på dagen eller när under veckan som de skrivits.
Och visst – tidigt i veckan eller sent dagen resulterade i att fler inlägg flaggades som opassande eller röstades ner. De inlägg som flaggades var själva oftast kommentarer till andra inlägg som redan flaggats.
Så det handlar helt enkelt om att rätt (fel) förutsättningar leder till en negativ spiral. Man föds inte till troll – man blir det om man inte ser upp.
Forskarna hoppas nu på att resultaten ska kunna hjälpa internet att få ner på trollandet – kanske genom automatiska varningar för kommentarer på flaggade inlägg, eller genom att låta användare som blivit flaggade att kyla ner sig under en period.
Trollandet lär fortsätta oavsett, men nästa gång du är upprörd – vänta ett tag innan du skriver något onödigt dumt.